Ma olen alati arvanud, et kõiki asju saab lahterdada puhtalt sugulistel alustel kas isasteks või emasteks. Kena sotsiaalpoliitilise ebakorrektsuse musternäide.

Pirn on emane, õun on isane. Kahvel on ema, nuga isa. Koer isa ja kass ema. Samamoodi ka, et soolane söök on isane ja magussöök emane. Igal juhul magussöök peab jääma minu nägemuse järgi eraldi toiduks, mida võib süüa ka soolase asemel ning näljaga. Pannkook on mulle alati paistnud mõnusalt magusa emase koogina, mis toidab ja on magus. Kui sinna lisada kergelt hapukat moosi või isevalmistet kompotti, on tulemus perfektne. Mulle hakkas meeldima mõte puuviljadest, mis on kokku keerutatud sulatatud šokolaadi ja kookospiimaga. Magustoitude valmistamisega on situatsioon lihtne. Palju suhkrut ja muud magusat. Ahju ja valmis.

Pannkoogid iseenesest peaks olema saia­asendus. Häid pannkooke saab ka valmispakitud pannkoogijahust, aga kasuks tuleb, kui pisut parandad seda sisukat ostu. Mõningate maitseaineteta, nagu vanill, kaneel ja maisijahu, lihtsalt ei saa hakkama. Vanill annab kerge värskuse ning kaneel idamaisema meki kogu kupatusele. Maisijahu aga lisab paksust. Võib ka kakao ja pistaatsiapähklipasta lisamisega katsetada. Oma elu huvitavaimad pannkoogid sõin Tõraveres. Üks sõber tegi tšilli ja murakatega soolaseid pannkooke. Pannkookidega on samas hea lihtne, kui pann ja õli on olemas. Muna, piima, jahu ja suhkru saab ka kerge vaevaga hankida. Moos tuleb vanaema varudest, ja voilà.

Praktilisema poole pealt mainin seda, et vaatasin just oma külmkappi, milles vaid hunnik alkoholi, veidraid kastmeid, segusid ja maitseaineid ning pott kompotiga. Umbes nädal külmikus, ja mekkis paremini kui varem. Vot nii.

Retsept: Vanillipannkoogid ­šokolaadise kompotiga

  • 400 grammi pannkoogijahu
  • liiter vett
  • oliiviõli
  • 2 dl suhkrut
  • näpuotsaga vanilli
  • 300 g mangosid (võid prooviks asendada ka teiste kättejuhtuvate puuviljadega)
  • 300 g ananassi
  • 300 g apelsine
  • 300 g valget šokolaadi
  • 200 g vahukoort
  • näpuotsaga kaneeli
  • tšillit
  • melissi
  • 3 sl mett
  • 200 g kaerahelbed
  • praadimiseks oliiviõli

Lõika puuviljad lahti ning prae pannil koos suhkru, kaneeli, mee ja vanilliga. Puuviljad peavad jääma pehmeks, kuid hautatuks. Sega vesivannil kokku valge šokolaad, vahukoor, hakitud tšilli ja meliss. Sega kaste kenasti läbi ning kalla puuviljadele kaela. Sega veel kord ning tõsta kõrvale. Pannkoogitainaks sega kokku vesi, pannkoogipulber ja maitseained.

Prae kuumal pannil oliiviõlis väga õhukesed koogid. Serveerimisel keera kook taldrikul pooleks ning tõsta selga paar lusikat mango-ananassisegu ja kastet.


Retsept: Hautatud puuviljad valge šokolaadi kastmega

  • 300 g mangosid
  • 300 g ananassi
  • 300 g apelsine
  • 300 g kiivisid
  • 2 dl suhkrut
  • 4 sl mett
  • 1 tl kaneeli
  • 3 g valget šokolaadi
  • tšillit
  • melissi
  • 300 grammi vahukoort
  • näpuotsaga vanilli

Lõika puuviljad peenteks kuubikuteks. Sega kokku mee, suhkru, kaneeli ja vanilliga. Laota ahjuplaadile ning kuumusel 250 kraadi hauta ja grilli pruuniks. Kuumal veekausil sulata šokolaad, sega kokku vahukoorega, hakitud tšilli ja melissiga. Serveerimisel tõsta puuviljad kaussi ning kalla kastet peale. Saad südantsoojendava ja imelise maitsega magusroa.

NB! Tugevama meki saavutamiseks võid lisada marjadele pisut rummi enne ahju toppimist.