Raske vesi pikendab eluiga
Biotehnoloogiafirma Retrotrope omanik, endine Oxfordi ülikooli teadlane Mikhail Shchepinov kinnitab, et raske vesi kaitseb organismi vabade radikaalide eest. Need ohtlikud ained võivad kaasa aidata vähi ning Alzheimeri ja Parkinsoni tõve tekkimisele.
Shchepinovi uuringud on näidanud, et rasket vett tarbinud ümarussid elavad teistest ussidest 10 protsenti kauem. Äädikakärbeste eluiga pikeneb lausa 30 protsendi võrra. Järgmisena kavatseb teadlane katsetada raske vee toimet koduloomatoidu koostises.
Shchepinovi arvates võiks inimeste tervise huvides rikastada deuteeriumiga ka tavalisi toiduaineid, näiteks liha ja muna. Selleks võiks rasket vett sisaldavat toitu anda juba sigadele ja kanadele. Toidu maitseomadused sellest märgatavalt ei muutu, ehkki väidetavasti maitseb raske vesi puhtal kujul veidi magus.
Teiste teadlaste seas leidub siiski ka kahtlejaid, kes leiavad, et Shchepinovi teooriad ei ole kaugeltki tõestatud.