Siis tuli digitaalse näidikuga elektrooniline arvesti. Siit sammu edasi astub elektrooniline arvesti, mis edastab näitu automaatselt: tarbija ei pea näitu lugema ega seda energiafirmasse saatma, näit läheb sinna õigel ajal ise.

Neljanda põlvkonna moodustavad targad mõõdikud. Sisuliselt on tegemist arvutitega, mis Eesti Energia jaotusvõrgu spetsialisti Jaanus Kivistu sõnul jälgivad ka elektrienergia kvaliteeti, lülitavad kodumasinaid või kütet sisse ja välja ning omavad mitmesuguseid infoliideseid.

"Targa arvestiga saab tulevikus oma elektritarbimist reaalajas lihtsalt analüüsida ning selle alusel valida endale kõige soodsama hinnapaketi," selgitab Kivistu. "Praegu saab valida vaid öö- ja päevatariifi vahel, kuid tulevikus on hinnapakette kindlasti rohkem." Tuleviku all mõtleb ta avatud elektriturgu, kus elektri hind muutub iga päeva ja tunniga.

Tarkade elektrimõõdikute kasutuselevõtul saavad kliendid näiteks paketi, milles praeguse kahe asemel kolm tariifi. Kui elektrit säästev miljonär tahab oma aia välibasseini soojendada vaid soodustariifi ajal, saab ta arvesti vastavalt programmeerida: odava tariifi ajal lülitub soojendus sisse, kui hind aga kasvab, jälle välja.

Samamoodi võivad tekkida paketid, mille puhul arvesti reguleerib kütteseadmete võimsust vastavalt elektri turuhinnale. "Kui hind on kõrge, lepib klient soovi korral näiteks üks-kaks kraadi madalama toa­temperatuuriga ja käivitab pesumasina paar tundi hiljem tipuvälisel ajal," ütleb Kivistu.

Miljardi krooni eest mõõdikuid

Praeguseks on Eesti Energia jaotusvõrk paigaldanud umbes 10 000 arvestit, mida võiks osaliselt kvalifitseerida targaks mõõdikuks. Kaugloetavaid arvesteid on kokku üles pandud umbes 50 000.

Läinud aastal korraldas jaotusvõrk kauglugemise tasuvusuuringu, millest sündis huvitav riigihange. Nimelt tahab Eesti Energia investeerida vähemalt miljard krooni, et paigaldada targad mõõdikud sadade tuhandete klientide juurde ning viia pikema aja jooksul kogu Eesti mõõdikutesüsteem kauglugemisele üle.

Hakatuseks paigaldab Eesti Energia ligi 200 000 arvestit, uue "arvuti" saab umbes kolmandik elektritarbijatest.

Selle suure investeeringu mõte on Eesti Energia jaoks lihtne. Elektri hulgimüük on ennekõike andmekäsitlusäri. Kuna elektrit ei saa toota lattu, peab tootmine olema igas ajahetkes sama suur kui tarbimine. Aga elektrijaama käivitamine ja võimsuste väljalülimine nõuab üksjagu aega.

Mida ühtlasemalt saab ööpäeva jooksul elektritarbimist jagada, seda odavam on elektri tootmine ja seda madalam hind lõpptarbijale, selgitab Kivistu. Elektri hind on tippkoormuse ajal tunduvalt kõrgem võrreldes väiksema koormuse ajaga. Kui elektrit õnnestub toota täpsemas koguses, siis võidab sellest ka keskkond, sest väheneb heitgaaside õhku paiskamine elektrijaamades.

Samuti on oluline, et targad mõõdikud edastavad võrkude probleemide kohta senisest täpsemat infot. Praegu remonditakse Kivistu sõnul võrke poolpimesi, energeetikutel kulub probleemi leidmiseks hulk vaeva. Ja veel see, et elektrit ei saa enam varastada: tarbimise anomaaliad liiguvad võrguettevõtte infosüsteemi hetkega.

Tarkade arvestite hinnad on suurenenud tootmismahtude ja tootjate ühinemiste tõttu viimastel aastatel pidevalt langenud. Praegu maksab selline "elektriarvuti" paar tuhat krooni, kuid hind peaks tulevikus veelgi vähenema.

Tarkade mõõdikute rakendamisega on kõige kaugemale jõutud Itaalias, Rootsis ja Hollandis, kus lähiajal saavad need kõik elektritarbijad. Jõudsalt tehakse projekte ka mujal Euroopas, samuti Põhja-Ameerikas ning Austraalias. Euroopas on tuntumad innovaatiliste elektriarvestite pakkujad Itaalia Enel, Prantsusmaa Poweo ning Hollandi Oxxio.

Itaallased alustasid

Itaalia võrguettevõte Enel kuulus maailmas esimeste hulka, mis võttis targad mõõdikud laialdaselt kasutusele. Tänaseks on need paigaldatud Eneli kõigile 30 miljonile kliendile.

Uue süsteemiga saab suurema osa mõõtepunktiga seotud tegevustest teha kohale sõitmata. See säästab nii kliendi kui ka ettevõtte aega ning kulusid.

Rootsis ja Soomes on Vattenfall vahetanud kõik mõõdikud uute vastu välja. Klientidele pakutakse erinevaid kasutustingimusi, mida võimaldab uus mõõtmistehnoloogia. Näiteks seni kasutatud kahetariifsetele pakettidele on lisandunud enamate tariifidega paketid. See võimaldab kliendil paindliku tarbimise korral kulusid varasemast rohkem kokku hoida.

Tariifide valik on lai: klient võib valida ka näiteks soodustariifi, mis annab võrguettevõttele õiguse kliendi elektrikogust suure nõudluse ajal lühiajaliselt piirata.

Kõik võidavad

Klient
o Näite ei pea enam teatama
o Tänu paindlikele tariifidele saab klient senisest enam kontrollida elektrienergiaga seotud kulusid
o Saab jälgida ja analüüsida tarbimise ajalugu; selge ülevaade tarbimisest ja kuludest
o Klient ei pea energiafirmale enam katkestustest ega pinge­probleemidest teatama
o Avatud turul on lihtne elektrimüüjat vahetada
o Arved esitatakse vastavalt tegelikele näitudele

Võrk
o Kiire kliendikatkestuste ja pingeprobleemide info
o Kaopiirkondade analüüsi lihtsustumine
o Näiduvõtmise töö kulude vähenemine
o Pidev ülevaade võrgu koormusest
o Võrgu läbilaskevõime planeerimise lihtsustumine
o Võlgnevuse korral saab arvestis oleva lüliti abil kliendi energiavarustuse välja lülitada või seda piirata

Müük
o Automatiseeritud "näidust-arveni" protsess: arved koostatakse ja tulu laekub kiiremini
o Madalamad müügikulud
o Saab analüüsida kliendi tarbimist ja teha mõlemale poolele soodsaid tariifipakkumisi