Ekspress avastas muuhulgas Lätis Tooli valdusi uurides, et väikelinnas Tukumsis "elab" Monaco miljardär ühes kolhoosiaegses kortermajauberikus.

Läti arhitektuurselt kaunis pealinn Riia. Osa UNESCO maailmapärandist. Kesklinnas, raudteejaamast alguse saaval Marijase peatänaval seisavad uhked majad reas. Ja äkki, nende vahel Tooli räämas ja tuvikakane tondiloss nagu katkine hammas - Marijas 6.

Hea, et 1904. aastal ehitatud ja arhitektuurimonumendiks tunnistatud maja fassaadi piiravad võrgud: kui kivimürakas alla kukub, ei kuku ta vähemalt mõnele möödujale pähe. Ja kodututel pole majja asja: alumine korrus on laudadega kinni löödud.

Tool ostis poole majast augustis 1997. Neli aastat hiljem sai teise poole omanikuks lätlanna Ludmila Baumane. Ent nüüd on Baumane hädas, sest maja laguneb, kuid Tool ei anna end näole ega ilmuta suhtlemiseks mingit huvi

Meeleheites pakkus lätlanna hiljuti ajakirjanduse kaudu Toolile poole maja eest miljon latti (22,4 miljonit krooni). Kuid mees pole isegi ei öelnud. "Tahaksime maja renoveerida, kuid ei saa midagi teha. Omanike vahel puudub igasugune kontakt," ütleb Baumane esindaja Dana Slotina Ekspressile.

Riia linna kinnisvarakomitee esimees Andris Ameriks ähvardab lausa, et kui majaga midagi kohe ette ei võeta, viib linn küsimuse Läti seimi, kus algatatakse sundvõõrandamine. "Natsionaliseerimise algatamiseks on meil head põhjused. Marijas 6 on kõige hullemas seisukorras maja terves Riia linnas, eluohtlik linnaelanikele, ja me oleme väga pettunud, et omanikud ei suuda midagi ette võtta," ütleb ta.

Salapärasel Toolil on Lätis sama käekiri mis Eestis - ei maksa loota, et ta ametnike jutule aru andma ilmuks. "Võib-olla elab Tool Aafrikas või Uus-Meremaal, ma ei tea ega tahagi teada. Tähtis on see, et omanikud tuleks probleemide korral linnaga asja arutama," ütleb Ameriks.

Ilmatüdruk piimakombinaadi juhatuses
Kõrvalepõige Riiast 50 kilomeetrit loodesse - 20 000 elanikuga Tukumsi väikelinna. Kui juba siia tulla, ei saa külastamata jätta Toolile kuuluvat Läti üht suuremat piimakombinaati Tukums Piens.

Kõik teavad, et kombinaat kuulub eestlasele, kuid ärimeest ennast näeb siin harva. Läti äriregister ütleb, et tehase juhatusse kuuluvad endine hoiupankur Otto Tamme ning Tooli pruut, Kanal 2 "Reporteri" endine ilmatüdruk ja modell Mari Uusõue.

Oma tavapärases igapäevarütmis tiksuvasse tehasesse ette teatamata sisse astudes saame sooja vastuvõtu osaliseks. Kombinaadi tegevjuht Edmunds Jansons oskab üllatuskülalised viisakas võtmes "pikale lainele" saata: "Mina ei anna mingit intervjuud. Ei midagi isiklikku... aga te peate suhtlema omanikega."

Tooli "kodu" leiame piimakombinaadi kõrvalt - mees on oma ametlikuks aadressiks Tukumsis mitmel pool andnud Slocenese tänav 3-11. Ent vaatepilt pole selline, mida võiks oodata Monacos väidetavalt kaht villat omavalt ärimehelt. Miljardär "elab" kahekorruselises nõukogudeaegses kortermajas, millised kerkisid kunagi maapiirkondades kolhooside ja sovhooside läheduses nagu seened pärast vihma.

Kortermaja poole miljoniga
Samasuguseid õnnetuid kahe-kolmekorruselisi kuue-seitsme korteriga vanu elamuid kuulub Toolile ja tema ärikaaslasele Rait Lukasele Slocenese tänaval kolm. Kasutavad neid tõenäoliselt kombinaadi töötajad.

Kõik majad asuvad piimakombinaadi maavaldustel ning Tool ja Lukas erastasid need riigilt 2004. aastal hinnaga 28 000 latti (490 000 krooni) maja eest.

Läti erastamisagentuuri andmetel ostsid Tool ja Lukas Tukumsis riigilt maid veel mullugi. Kuus krunti ehk kokku pisut alla hektari maad, millel paiknevad kombinaadi varad, soetasid Tool ja Lukas läinud aastal 50 000 lati (1,1 miljoni krooni) eest.

Läti kinnisturegistri andmetel on nii Tooli kui ka Lukase isiklikus kinnisvaraportfellis Lätis umbes 13-15 maatükki ja maja.

Ent terviklikult pole Tooli äri Lätis hoomatav, nagu ka tema huvid igal pool mujal - Eestis, Gruusias, Rumeenias, Lääne-Euroopas -, sest Tooli nimi seostub Lätis segase firmade võrgustikuga, kus tegelike omanike jäljed suunduvad tihtilugu päris kaugele: ühel juhul näiteks Panamasse ja Dominikaani Vabariiki. Tooli ja Lukase Läti firmale SIA Baltic Real Estate Management kuulub Baltikumis tegutsev kinnisvarafirma BREM.

Toomas Tool, palun helista!
Tagasi Maarjamaale, kus Tooli valduses on sadade miljonite väärtuses kinnisvara Viimsis, Tallinna kesklinnas ja mujalgi.

Kuu alguses varises Viimsis Toolile kuuluva endise kalurikolhoosi hoone Kaluri tee 3 piirdekonstruktsioon. Maja, kus kunagi tegutses Concordia ülikool, on nii õnnetus seisus, et rentnikud põgenevad. Kilomeeter eemal seisab tühjana endine Viimsi koolimaja, mille akendesse igal öösel kividega märki visatakse ning mis on suurepärane "lõuend" ajukääbustest grafitikunstnikele. Koolimaja ära lagastatud talveaias kujundavad meeleolu kuivanud kaktus ja palmipuu.

Tooli tabamine on võimatu missioon. Tema firma Esmar juht Risto Mägi Ekspressi päringule ei vasta. Rait Lukas vastab, ent ütleb, et ei räägi midagi.

Tuttavatele on Tool öelnud, et Eestis on väga palju tarku, eriti ametnike hulgas, kes täpselt teavad, mida teine inimene peaks oma varaga tegema.

Siit ka üleskutse Toomas Toolile: palun helista veel kord mulle. Möödunud suvel helistasid ja me rääkisime pikalt sinu sputnikuärist. Sa ütlesid: "Mis kuradi sputnikud?!"

Ent intervjuu lõpus küsisid: "Kas oli veel midagi?" Toona ei olnud, täna on!