Raepress avaldas 11. veebruaril pressiteate, mis süüdistas Ekspressi linnaplaneerimise ameti juhataja Toomas Õispuu “süüdi lavastamises”.

Abilinnapea Taavi Aas ütles pressiteates, et “andmetele ligipääsu piiramine ei ole Õispuu algatus ja tahe. Linnaplaneerimise amet üksnes järgis seadust ja sellest tulenenud ettekirjutust.”

Planeeringute tellijate nimede salastamist olevat linnalt nõudnud Andmekaitse inspektsioon (AKI). 

Need väited on valed.

AKI peadirektor Viljar Peep teatas 12. veebruaril linnavalitsusele ja Ekspressile, et tema pole käskinud arendajate nimesid varjata. Enamgi veel: AKI pole teinud sel teemal ühtegi ettekirjutust.

See oleks ka võimatu, sest Peebu arvates on tallinlastel vankumatu õigus teada, kes meie linna arendab.

Alates läinud sügisest on Peep kõike seda linnavalitsusele korduvalt selgitanud. Näiteks 23. oktoobril teatas ta: “Kuna planeeringute koostamine on avalik, siis peab isik, kes soovib planeeringu algatamist, arvestama sellega, et ka tema andmed on avalikud.”

AKI on saatnud oma selgitused nii linnasekretär ­Toomas Sepale kui linnakantselei õigusdirektorile Priit Lellole.

Seetõttu tundub varem just avatusega silma paistnud Tallinna linna ootamatu salastamispoliitika täiesti arusaamatu.

Kas keegi linnavalitsuse töötaja proovib arendajate nimesid sihilikult varjata, olles selle nimel valmis rikkuma ka seadust?

Õispuu see ei ole, sest tema sõnul andis ta salastamiskäsu just linna ­õigusteenistuse soovitusel.

Või on asi hoopis lihtsam ning mõned linnajuristid ei saa AKI selgitustest aru?

Viimane võimalus ehk juriidiline kirjaoskamatus oleks tahtlikust kinnimätsimisest isegi hirmsam. Arendajate nimede avalikustamise üle otsustamine on õigusteaduse seisukohalt lihtne küsimus.

Samad juristid ei pruugi mõista ka palju keerulisemaid dokumente, nagu näiteks Tallinna Veele ülikasumeid toovaid lepinguid.

Jumal kaitse pealinna ja linnapead juhmide alluvate eest!