Siinkohal vaid mõned intrigeerivad väljavõtted:  

Narkootikumiturg ei ole enam üles ehitatud taimsetele ainetele, mida tuuakse Euroopa tarbijaturgudele kauge maa tagant.

Võtmesõnad on globaliseerumine ja infotehnoloogias toimunud arengud.

Madalama sissetulekuga riikides on uimastitarbimise harjumused muutumas ja see võib tulevikus mõjutada ka Euroopa uimastiprobleeme," hoiatab EL Narkoseirekeskuse värske raport.

Üha rohkem probleeme tekitab Internet, mis toimib nii uute suundumuste kiire leviku mehhanismina kui ka anonüümse kauplemiskohana, millele on ülemaailmne juurdepääs. Internet seob uimastite tarbimise ja pakkumise uudsel viisil.

Kuigi on märgata ka positiivseid muutusi (pakutav ravi pole kunagi varem olnud nii kättesaadav, vähenenud on süstimine, uute heroiinitarvitajate arv, kokaiini tarbimine ja kanepi suitsetamine), ei ole siiski põhjust optimismiks.

Noorte töötuse kõrge määra ja teenuste vähenemise tõttu võivad vanad probleemid taas päevakorda kerkida. Lähemal vaatlusel ilmneb, et uimastiolukorras toimuvad praegu muutused, kus esile kerkivad praegust uimastipoliitikat ja tegevusmudeleid proovile panevad uued probleemid: uued sünteetilised narkootikumid ja nende kasutusviisid tekivad nii ebaseaduslikul uimastiturul kui ka mittekontrollitavate ainete seas. 

Nn. uutest ainetest tuuakse raportis esile mefedroon, 2-aminopropüül, BZP ja mCPP ehk bensüülpiperasiin ja meta-klorofenüülpiperasiin, nn. Spice jt. sünteetilised kannabinoidid.   

*** Euroopa, nagu paljud teisedki maailma osad, seisab siiani vastakuti hiljutise majanduslanguse tagajärgedega, mille hulka kuuluvad negatiivne majanduskasv, suurenev töötuse määr, eriti noorte inimeste hulgas, ja riiklike kulutuste vähendamine. Mõjutatud võivad olla tervishoiu, avaliku korra ja julgeolekumeetmete eelarved ja enamasti tuleb suurem osa uimastitega seotud riiklikest kulutustest just sealt.

Näib, et eri Euroopa riikides on eelarve konsolideerimise või kasinusmeetmete ulatuses ja mõjus märkimisväärselt suured erinevused. Läti, Leedu ja Eesti olid riikide seas, kus riiklikke kulutusi vähendati kõige enam. Praegu on teatatud uimastiprogrammide ja nendega seotud teenuste kärpimisest paljudes Euroopa riikides.

*** Rõhutati ka uute narkotransiidi (eriti kokaiini) kanalite tekkimist suunaga ida poole. Kui peamine kokaiini salakaubatee kulgeb endiselt üle Pürenee poolsaare (Hispaania ja Portugali), siis suurenenud on konteinerveoste kasutamine, s.t. Belgia, Hollandi jt Lääne-Euroopa riikide suurte sadamate tähtsus on kasvanud. Euroopasse toodava kokaiini salakaubaveomarsruutide mitmekesistumisest annavad tunnistust muu hulgas suurte koguste konfiskeerimised Bulgaaria, Kreeka, Rumeenia ja Balti riikide sadamates.  

*** Kui kogu Euroopas suri narkoüledoosi tõttu miljoni elaniku kohta 18 inimest, siis Eestis oli see number 136. Teisel kohal Norra: 73. Tõsi, need ei ole eelmise, vaid 2011. aasta andmed.