Kaitsjad soovivad KAPO pealtkuuldud kõned tõendite kogumist kõrvaldada

Riigikohtu eelmise nädala otsusest selgub, et Aivo Pärna kaitsja hinnangul oli Daisy Tauki poolt saadetud sõnumi ja Pärnaga peetud telefonivestluse tõendina kasutamine vastuolus kriminaalmenetluse seadustiku nõuetega. Nimelt välistavad  kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvid 72 ja 118 lõige 3 koosmõjus salajasel pealtkuulamisel või -vaatamisel saadud advokaadi edastatava teabe tõendina kasutamise, kui selle sisuks on advokaadile ameti- või kutsetegevuses teatavaks saanud asjaolud. 

Riigikohtu kolleegium leidis aga, et kohtud on põhjendanud oma seisukohta, mille kohaselt Daisy Tauki sõnum ja tema vestlus Aivo Pärnaga ei puudutanud õigusabi osutamist süüdistatavale ega aktsiaseltsile Wipestrex.

Maakohtu selgituste järgi ei saanud Tauk asjaoludest teada mitte läbi oma ametitegevus, vaid hoopis kõrvaliselt isiku käest saadud info põhjal tehtud järeldustest.

äesolevas asjas taotles Tarmo Silla kaitsja Daisy Tauki ja Leon Glikmani tunnistajatena ülekuulamist sõnumi sisu ja telefonivestlust puudutavas osas. Saanud teada, et nimetatud isikud keelduvad kutsetegevuse saladusele viidates ütluste andmisest, ei esitanud Tarmo Silla kaitsja kohtule taotlust kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi 72 lõikes 4 sätestatu rakendamiseks, vaid leidis, et jälitustegevusega saadud teabe kasutamine on keelatud, loobudes sellega sisuliselt tunnistajate ülekuulamisest. Kaitsja loobumine tunnistajate ülekuulamise taotlusest ei tingi jälitustegevusega saadud tõendi lubamatuks tunnistamist.

Kas Tauk hoiatas Reiljanit jälitamise eest? (Eesti Ekspress, 13.08.2009)

Pärna telefoni salaja pealt kuulanud kaitsepolitsei teavitas Taugi sõnumist riigi peaprokuröri Norman Aasa.
Aas hakkas delikaatset asja isiklikult uurima ja jõudis järeldusele, et salajase info lekkimise kohta pole tõendeid.
Taugi kõnest ei selgu, keda ta täpselt "sõbra" all mõtleb.
Asjaolusid arvestades võis "sõber" olla keskkonnaminister Villu Reiljan, kellele riigiprokuratuur esitas hiljem süüdistuse Pärnalt 1,5 miljoni krooni pistise nõudmises.

PS! Seoses uurimismaterjalide lekkimisega ajakirjandusse käisid Eesti Ekspressi ajakirjanikud Sulev Vedler ja Tarmo Vahter prokuratuuris ülekuulamisel.