”Meil on tarvis Venemaa sammule jõuliselt reageerida. Kindlasti mõjutab see Vene sõdureid psühholoogiliselt, kui nende vastu võideldes ei lase pükse täis tavaline kaitseväelane, vaid minister või kantsler.”

Sel nädalal alustasid Aegviidu polügoonil õppusi ministrid ja riigikogu liikmed. Põrgukuumusele vaatamata osaletakse õppustel peaaegu 100%-liselt.

”IRLi fraktsioonist tuldi laagrisse koguni kaks päeva enne õiget aega,” teatab kaitseväe teavitusosakonna ülem Peeter Tali. ”Laaril, Vahtrel, Vaheril ja Reinsalul olid märkilaskmiseks kaasas Savisaare plakatid. Kuna nad püssist hästi pihta ei saanud, siis jagasime meestele välja tankirusikad ja granaadiheitjad. Nüüd nõuavad nad elusat märklauda,” räägib Tali.

Omaette seltskonna on Tali sõnul moodustanud reformikad Peep Aru ja Igor Gräzin, kes nädalase piiritusevaru ühe õhtuga hakkama panid ja siis valjul häälel Antropovit nõudsid.

”Riigikogu liige Robert Antropov ühineb õppustega homme,” kommenteerib Tali. ”Tal juhtus maasturiga jõge forsseerides pisike avarii.”

Üsna üllatav oli laagripaigas näha riigikogulast Peeter Tulvistet, kelle vanus tegelikult õppustest vabastaks. Seletuseks rääkis Tulviste anekdoodi: “Politsei otsib juudi asunduses sõjaväeteenistusest kõrvalehoidjaid. 82aastane Rabinovitš läheb hirmu pärast näost valgeks ja palub, et perekond ta ära peidaks.

“Mis sul karta, vana!” öeldakse talle. “Sinu aastates!”

“Noh, ja siis?” küsib Rabinovitš vastu. “Kas siis tänapäeval enam kindraleid vaja polegi?””

Segadus tekkis president Toomas Hendrik Ilvese kordusõppustele kutsumisega, kuna Eesti põhiseaduses pole sätestatud asepresidendi korda.

“Lahendasime asja nii, et õppuste esimesel nädalal on Ilves lihtsalt president reamehe ülesannetes,” selgitas Laaneots. ”Kui ta peaks hiljem mõne paela peale saama, asi muidugi muutub.”

Koos presidendiga tulid kordusõppustele tema kantselei töötajad, adjutandid, ihukaitsjad, peekritäitjad, kokad, kannupoisid, narrid ja veel tuhat muud ametimeest.

“Loomulikult ei saa me presidenti näiteks tanki teenima panna, isegi laev jääks tema meestele väikeseks,” tunnistas Laaneots. “Arvan, et Ilvesele ja kogu tema pesakonnale leiame kordusõppuste ajaks tööd mõnes kaitseväe laos, kus on praeguste ilmadega ka jahedam.”

Et president liigub alati koos oma abikaasaga, siis ei hakka Ilves elama kasarmutingimustes, vaid saab omaette kööktoa.

Muid mugavusi pole tallegi ette nähtud.

“Kaitseväes on kõik võrdsed,” nendib Laaneots. “Siin tehakse ka prominentidest mehed.”

Kaitseminister Aaviksoole lubas Laaneots erilise mahvi peale panna.

“Nähku ka see luhvtivend, et kaitsevägi pole kabinettides kükitamine. Arvan, et pärast seda kuud tast ministriametis enam asja pole. Maha kanda – ja asi tahe!”

Lõpetuseks kinnitab Laaneots, et mingeid probleeme prominentide kordusõppustele kutsumine kaasa ei too. Juba aastaid tagasi vastu võetud määruse järgi võivad kaitseväes vabalt teenida ka debiilikud.