Järjekord Uuetoa juurde oli nelja kuu pikkune. Järjekorras olnud 88 patsiendist 58 kannatas südamekodade virvenduse all, mida oskas Eestis kõrvaldada vaid dr Uuetoa.

Rein Kirstust sai Eesti arstide omavahelise konflikti ohver. Uuetoa minemaajamise järel kuulis Kirst tema kolleegidelt, et südame rütmi saamise protseduuri polegi vaja! Et sajad ja isegi tuhanded inimesed elavad südamerütmihäirega ning pole häda midagi!

Seetõttu lasigi ta südame rütmi panna Soomes. Haigekassa uskus Eesti arstide kinnitusi ja keeldus tema operatsiooni kinni maksmast, sest sellist "rutiinset protseduuri" saanuks teha ka Eestis... Aga kuidas, kui Hasso Uuetoa töötab juba Rootsis?

„Can I speak with mister Uuetoa?“ Kell on kaheksa õhtul, kui helistan Rootsi Göteborgi ühele korterinumbrile. Hasso Uuetoa üürib seal korteris üht tuba ja elab koos rootslastest perega. "Nii tuleb odavam ja lõbusam, on kellega õhtuti suhelda ja rootsi keelt harjutada." 45aastaselt keele õppimist alustada pole lihtne. „Ega ma Göteborgis ela, ma töötan siin. Üritan uusi asju õppida ja õpetan teistele omi oskusi. See on ainuke, mis mind siin hoiab, käed rüpes istudes kaotaksin oma kvalifikatsiooni ruttu.“

Uuetoal täitus 24. septembril neli kuud tööleminekust Göteborgi ülikooli kliinikumi. Ta tunnistab, et igatsus kodu, abikaasa ja lapse järgi on meeletu.

Iga kuu kulutab ta 1000 eurot koduskäimiseks. Palk on Göteborgis küll Tallinna omast oluliselt suurem, kuid kahes kohas elamine kallis. „Aga tööõhkkond on siin hoopis teine ja inimlikum. Mulle pole Tallinnas 18 aasta jooksul ükski ülemus aitähki öelnud tehtud töö eest.“

Kardioloogiaprofessor Olev Luha töötab Austrias, Grazi ülikooli kliiniku kardioloogiaosakonna ülemarstina. Saadan talle elektronkirja ilma erilise lootuseta vastust näha.

Kuid vastus saabub kiiresti ja sellest õhkub kurbust. „Minu saatuse kohta pole keegi siiani huvi tundnud,“ nendib Luha. Ta lahkus Eestist 1988. aasta oktoobris aastase stipendiumiga Grazi ülikooli kliiniku kardioloogiaosakonda, et naastes Eestis meditsiini edasi arendada.

Tagasi tulles avastas Luha, et ta pole enam kodumaal oodatud... Kuna Grazi ülikooli kliinik tegi ettepaneku pikemaks ajaks sinna tööle jääda, võttiski dr Luha pakkumise vastu.

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist