Aga temas on sarmi, mis advokaaditöös sugugi kahjuks ei tule.

Alati on ta rätsepaülikonnas, alati on ta kammitud. Korrektsus, korrektsus, korrektsus! Ta on selline pedant, et aednik niidab tal koduaias muru kolmepäevase intervalliga.

Ta on Otepää poiss ja noorest peast oma silmaga näinud, kuidas Nõukogude Liidu hokikoondise mehed ühel jalal hüpeldes mööda hüppetorni treppi üles läksid, pingutusest oksendades. Kuidas Nõukogude korvapallihiid Uljana Semjonova (pikkus 213 cm) teiste sabas metsajooksu tegi.

Kuidas NSV Liidu koondise naissuusatajad Galina Kulakova ja Raissa Smetanina olid selja tagant vaadates meestega võrreldes nagu kaks tilka vett – karvane läkiläki peas, mantel seljas.

Kuidas murdmaasuusatamise staar Vjatšeslav Vedenin oma olümpiavõidu eest saadud Volga Otepää ja Pühajärve vahel vastu kaevu ära äestas.

Viiendas klassis oleks ta äärepealt Tallinna Spordiinternaatkooli läinud, aga isa-ema see ei vaimustanud ja plaan jäi katki. Otepääl mängis ta korvpalli, tegi kergejõustikku, käis laskesuusatrennis. Oli laskesuusatamises Dünamo noortemeister ja laskejooksus Eesti noortemeister. Toomas Savi, tollane praktiseeriv arst, tohterdas tema esimesed traumad. Kümnendas klassis tõmbas tervisehäda laskesuusatamisele kriipsu peale.

Nüüd, kaksteist viimast aastat on ta olnud innukas mäesuusataja.

Kaks korda aastas käib Alpides slaalomit sõitmas, ülejäänud nädalavahetused veedab Kuutsemäel.

(21. märtsil, kui talle teatati, et meie suusakangelane vajab õigusabi, oli ta parasjagu Alpides suusatamas.)

Suvel sõidab jalgrattaga, ja pärast seda, kui ta maastikuratta maanteeratta vastu vahetas, täheldab mõni pereliige, et ta on uue armastuse leidnud.

Otepää patrioodina on ta maailma karikaetappidel kohal nagu viis kopikat. Sest näha, kuidas maailma tugevaimad Tehvandi tõusust üles lendavad, ja elada kaasa, kuidas rahvas möllab, saab tõeliselt ainult kohapeal.

Kui Andrus ja Kristina olümpiavõijatena koju jõudsid, oli tal tööpäev Tallinnas lõppemas. Tegi linnas kiire tuuri, ostis kuulsa skulptori käest kaks pronksist kuju, kihutas Otepääle ja andis kujud olümpiavõitjate tänuüritusel pidulikult üle.

Ta on pehmelt öeldes vastu, kui tuleb jutuks, et temast peaks seoses Veerpaluga lehte jutu kirjutama.

Protsessid, kus avalikkuse tähelepanu on suur, võtavad eriti palju energiat. Sulev Luige tapmise järel oli ta Sulevi naise esindaja. Pidi tõestama, et Sulev tapeti, ja et ebasündsad ettekujutused, mida tapjad temast luua püüdsid, ei vasta tõele. Koit Pikaro – Asso Kommeri protsessis esindas ta Pikarot.

Villu Reiljani “esimene keiss” ei anna talle senimaani rahu. Mitmest analoogsest asjast tuli ta võitjana välja, selle kaotas.

Mis oli valesti, mida oleks tulnud teisiti teha? Meil on 20 aastat vaba kohtupraktikat, aga kohtupidamise tase on meil ebaühtlane, tihti üllatusi pakkuv ja vahel mõistetamatu, mõtiskleb ta.

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) peasekretäri Sarah Lewisega saadud kontakti nimetab ta “meeldivaks kogemuseks”.

Nii palju kui FISi reeglistik võimaldab, on ta kogu dokumentatsiooniga tutvunud. Lugenud virnade viisi dokumente.

Palju on kirjavahetust FISIga teemal “kas me saame asjadest õigesti aru”.

20. mail läks FISi poole teele Veerpalu esindajate kirjalik seletus, kus olid õiguslikud ja meditsiinilised aspektid kokku võetud.

TÜ teadlaste arvamusi nimetab ta rahulolevalt “põhjapanevateks ja hästi argumenteerituteks”. Väliseksperdi arvamus veel lisaks.

Kümmekond spetsialisti on tegelnud ettevalmistusega. Õigusliku poole pealt aitavad kolleegid Ilmar-Erik Aavakivi ja Jaak Siim.

Loo komplitseeritus on selles, et kasvuhormooni avastamise metoodika on uudne ja sellega seotud kohtulahendeid polegi olemas. Ei FISi ega rahvusvahelise kohtuarbitraaži tasemel.

Aivar Pilv on büroopidajatest advokaatidest kõige rohkem reaalset tööd tegev advokaat. (Seda ei ütle ta ise, vaid kolleegid.)

Õhtul heidab magama, und ei tule, kaitsealused käivad silme eest läbi. Võtab öökapiraamatu – praegu on selleks Leonid Brežnevi elulugu – loeb viis lehekülge või viiskümmend, kuidas kunagi. Järgmisel õhtul jätkab, aga paar-kolm lehekülge peab uuesti üle lugema, need pole enam üldse meeles.


  • Aivar Pilv
  • Lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna 1984.

  • Samast aastast Eesti Advokatuuri liige.

  • Aastast 1993 Advokaadibüroo Aivar Pilv juhtivpartner ja büroo juhataja.

  • Eesti Advokatuuri esimees 2004–2010.

  • Nooruses oli tuntud heal tasemel diskorina.