Rahvusvahelise amatöörpoksi assotsiatsiooni (AIBA) määrus ei luba poksijal RSCH tulemuse saamisel osa võtta võistlustest vähemalt nelja nädala jooksul. Kuid Karl Aas ei pidanud sellest määrusest kinni ja läks võistlema 9. mail toimunud poksiveteran Rein  Pajuri juubelivõistlustele.

Ka sel võistlusel (mille üks korraldajaid oli ta isa) sai noor poksija tugevaid lööke pähe. Seda tõestavad pealtnägijate seletuskirjad.

Poksiliidu kohus on vahele astuda, kui AIBA määruste eiramine seab poksija tervise ohtu. 

23. mail otsustas poksiliidu juhatus määrata Karl Aasale kuuekuulise võistlemise ja sparringu keelu ning teatas sellest ka poksija klubile. "Kurat, me ei saa lubada, et poiss tuuakse järgmiselt võistluselt kirstus tagasi," ütleb Poksiliidu president Vello Kade. 

Justkui arusaadavad põhjused ja arusaadav otsus. Ent see otsus võttis nooremalt Aasalt võimaluse osaleda Kalmõkkias tudengite EMil, kust, nagu Aasad usuvad, võinuks tulla medal. Siit edasi hakkas arenema tüli.   

Karl Aas ütleb, et ei saanud "eestikatel" rasket lööki pähe (sai kehasse ja kerged löögid pähe). Talle pole võistluskeelust teatatud ja üldse toimuvat kogu asja­ajamine tema seljataga. "See vihastab kõige rohkem," sõnab ta.   

"Öelge ausalt ära - mina ühinesin ­Boriss Malinovskiga, sellepärast on see sitt raiutud. Ja ongi kogu lugu," andis ta isa Raimo Aas TV3 saates "Kaua võib" ­Vello Kade pihta verbaalse valangu.  

Kes on Malinovski?

Malinovski on inimene, kellest kümmekond aastat tagasi avaldasid pikemaid reportaaže Eesti ajalehtede krimirubriigid ning kelle kohta vanad politseinikud ütlevad ka täna: "Tal oli Eesti allilmas märkimisväärne mõjuvõim." 

Ta on mees, kes oma vanglasse mineku kohta 80ndate keskel ütleb kerge muigega - "siis, kui ma komandeeringusse läksin." 

Ent tuleb öelda, et kurjakuulutavale taustale vaatamata töötas Malinovski end üles rahvusvahelise tasemega poksikohtunikuks. Seda ei eita keegi, et kohtunikuna on ta hea. 

Asi on selles, et mõni aasta tagasi, kui poksiliidu presidendiks sai Kalev Kallo, sai Malinovskist poksikohtunike pealik ja tema toonasest noorest abikaasast ­Darja Saarest poksiliidu tegevjuht. Sisuliselt kogu võimutäius oli ühtäkki tema käes. "Ta hakkas kiusama klubisid, mis talle ei meeldinud. Meil on mitut puhku olnud arutusel juhtumid, kus paistis, et ta määras kohtumiste tulemusi oma sümpaatiate ja ebasümpaatiate järgi," ütleb Kade. 

"Hakkas Eesti poksi ja siinseid treenereid avalikult laimama. Kohtumiste tulemusi oma äranägemise järgi mõjutama," lisab koondise peatreener ­Gennadi Tolmatšov. 

Nii juhtuski, et 2008. aasta lõpus, mil Kallo valiti maha ja Kade tema asemele, otsustas poksiliidu juhatus mitte teha koostööd Malinovskiga. Mehelt, kes pürgis Ateena olümpiale kohtunikuks, võeti karjäärivõimalus. Nüüd, alustanud Karl Aasaga treenerikarjääri, sai ta ka ses osas vastulöögi.  

Ta tahab kätte maksta, tahab poksiliidus võimu juurde tagasi, arvab üks paremaid treenereid Eestis Aleksandr Jegorov.

On siis asi Malinovskis? 

Kade hinnangul on säärased väited täielik jama. "Et Malinovski Aasa tegemiste juures on, ei teadnud ma siis, kui poiss Eesti meistrivõistlustel tugeva löögi sisse sai, ei teadnud ka siis, kui ta omatahtsi Pajuri mälestusvõistlustele läks, ega teadnud liidu juhatus 23. mail, kui otsustas anda võistluskeelu," räägib Kade. "Mulle paistab kogu see lugu nii, et just Malinovski üritab poksiliitu ja mind isiklikult kägistada võõraste kätega."

Sama tundub veel mitmele. Peatreener Tolmatšov ütleb: "Karl Aas on ­tubli ja sihikindel inimene, aga et heaks poksijaks saada, on tal vaja väga palju vaeva näha. Pärast Eesti meistrivõistlustel saadud kaotust küsis ta isa minu käest, kas poiss võiks järgmisel päeval võistlema minna. Ütlesin, et mitte mingil juhul. Tundus, et ta mõistis. Ma ei saagi aru, millest selline konflikt. Paistab, et kogu tüli taga on noormehe uus treener Malinovski, kes selle konflikti abil poksiliitu ründab."

Treener Aleksandr Jegorov ütleb sama. Aas pole tema hinnangul sellisel tasemel poksija, et mingilegi tiitlivõistlusele minna, kogu tüli on näpust imetud, kõige taga on tegelikult Malinovski. "Provotseeris tüli ja nüüd vaatab eemalt, kuidas poksiliitu rünnatakse."  

On see kättemaks?

Malinovski kissitab talle iseloomulikult pisut silmi ja ütleb: "Kättemaks, see on nõrkade inimeste jaoks. Mina ennast nõrgaks ei pea."

Kas siis pole viha või ängi seoses sellega, et kohtunikukarjäär sai rikutud ja nüüd justkui segatakse ettevõtmisi treenerina? 

Malinovski ei lase end sellest küsimusest häirida: "Asjad liiguvad aegamisi oma õigetele kohtadele. Ma arvan, et poksiliidu presidendi praegused liitlased võtavad ta ise hiljemalt järgmise aasta alguses maha." 

Miks Kade ei meeldi? 

"Ta pole isiksus, kes peaks poksiliitu juhtima." Malinovskil on varuks ridamisi näiteid, miks praegune president on tema silmis halb. Ta toob välja kümne aasta taguse loo, kus Kade, kes siis oli liidus peasekretär, olla kõrvale pannud 150 000 krooni. See on vana süüdistus, mille kohta Kade ütleb: "Puhas laim. Kogu selle raha kasutamine on dokumentaalselt tõestatud ja audiitori poolt kinnitatud. Aga need, kuradid, seletavad ikka." 

Malinovski ei taandu oma veendumusest: "Eesti poksil pole taset, sest treenerid on kehvad ja süsteem mäda."

Aga kes on parim treener? Malinovski mõtleb pikalt. 

"Ma tean üht ja ainust treenerit, kel on treening korralikult ette valmistatud..." Tahate öelda, et see olete ...? Malinovski noogutab - jah, mina. 

Kuid Raimo Aas on poksiliidu oma poja maine kahjustamise eest kohtusse kaevanud. Nõuab poja ees vabandamist. Laiali on saadetud avalik kiri, kus muu hulgas nõutakse, et poksiliidu juht tagasi astuks.