Konsulaarabi büroo direktor Sven Tölp ja lauaülem Liina Viies (pildil) pidasid ­päevikut, kuidas nende osakond Facebooki ja Twitteri abil üle tuhande eestlase kodumaale päästis.

Neljapäeval, 15. aprillil saabus neile esimese hoiatava signaalina info, et kolleeg Valdo, kes osales Brüsselis viisatöörühmas, ei pääse koju, kuna ...kõik on suletud. “Kuid laupäeval on tal, maksku mis maksab, vaja olla Riias toimuval Metallica kontserdil.” Välisministeeriumi Twitterisse tekivad esimesed kriisiteemalised säutsud, mis ilmuvad pidevalt kõikide kriisipäevade vältel.

“Võtame appi uue meedia tööriistad. Liinale tehakse ligipääs välisministeeriumi Facebooki kontole ning ta asub postitama infot lõksus olijatele olulise informatsiooniga. Twitter säutsub ka edasi. Kohati on tunne, nagu käiks aktsioon “Teeme ära!”. Hädasolijatele pakutakse abi majutamisel ja transpordil. Inimesed tunduvad harjumatult sõbralikud ja heatahtlikud,” kirjutab Sven Tölp.

Välisministeeriumi Facebookist saab kiiresti väga populaarne suhtluskeskkond. enne “tuhalõksu” oli välisministeeriumil Facebookis 784 fänni, pärast “tuhalõksu” ületati 1000 piir kiiresti.