Indrek Spungin ehk Chungin ehk C: Kaur lihtsalt teatas mulle, et nüüd tuleb matkale minna - ja mina nõustusin nagu kutsikas!

Ratas

Kaur Klaamann ehk Fabrique ehk F: Elektrimootor kui selline ei ole iseenesest uus leiutis... Mõte ehitada elektri jõul liikuv tandem tekkis kevadel koostöös Vallo Veeringuga. Samuti tuleks tänada Rihot Balti Jalgrattatehasest intensiivse töö eest tooriku kallal, mis kohandati elektriseadmete vajadustele vastavaks.

Alguses oli mõte kasutada autonoomset elektrisüsteemi - ilusa ilma korral kusagil põllu peal ratta akude laadimiseks kokkurullitavaid päikesepaneele kombineeritult LiFePO-akudega. Hiljem selgus, et aega ja vahendeid napib - tuli leppida kodudes, külapoodides, baarides vooluvõrgust laadimise ning pliiakudega.

Keskmiselt läbisime ühe akupakiga ühe laadimisega umbes 55 kilomeetrit. Kui elektrimootor vedas pidevalt kiirusega 27-30 km/h ning juurde väntasime ligi 2-5 km/h, kasutades mootorit ainult ülesmäge liikumiseks, saime akupaki kestvuseks umbes 65 km.

Teostasin ka oma lapsepõlves tekkinud kinnisidee "jalgrattale tuleb ehitada vali helisüsteem".

Kuna tegu on tandemiga, siis tundus ideaalne kasutada Cambridge Soundworksi 4.1 helisüsteemi: üks kõlaripaar mõlemal lenkstangil ning esikorvis subwoofer ja õhuke aku, mida saab laadida nii vooluvõrgust kui kantavatelt kokkurullitavatelt päikesepaneelidelt.

Hiljem sai korvi esiosa ka miniatuurse päikesepaneeli, tulemuseks päikeselt laetav iPod shuffle.

Kõike seda eemalt vaadates tundus, et tulemusega võiksid rahule jääda nii Jaan Tatikas kui rändaja Hassan.

Esialgu ma ei lootnud, et see kaadervärk väga kaua koos püsib. Aga kõik töötas jonnaka järjekindlusega. Nii tekkis mõte ratast pikemalt testida - külastada mõne märkimisväärse omaalgatuse või ideega silma jäänud "friike" Eesti kaugemates otsades.

Üks neist, Jõhvi muusik Chungin, jäi mulle meelde juba aastaid ­tagasi. Tundus olevat piisavalt hull tüüp, et mitte rattaretkele omaseid ebamugavusi karta.

Sõprus ja muusika

C: Me tutvusime ilmselt mingisuguse muusikalise tõmbe tõttu. Sattusin aeg-ajalt eksootilistele elektroonikapidudele Kauri ja tema kompanjonide sette imetlema. Ja siis ükskord kusagil nende hiiglaslike nuppudega varustatud masinate vahel me tutvusimegi. Sain teada, et Kaur ei lähegi kunagi närvi, nagu ma kohe alguses arvasin. Ja et tegemist on kõvasti jõhkrama kaliibriga tehnoloogiafriigiga, kui kõik märgid ennustasid.

F: Sattusin 2007. aastal Chungin & The Strap-on Faggotsi kontserdile, mis jättis kustumatu mulje. Kaks aastat hiljem avastasin, et bändi helehäälne vokalist Chungin võib loo ajal käsutada liikumatult pikali lamama terve lavaesise pogo'vaid punkareid - ning need kuuletuvad, ilma teda pudelitega loopimata. Imeline!

Raskused

C: Kohe alguses esitas väljakutse sünkroonis sadulasse hüppamine koos stiilse paigaltstardiga, aga matka edenedes õnnestus see ideaalseks lihvida. Te peaksite seda nägema!

a siis kusagil 60. kilomeetril ma ei suutnud enam vändata: ootamatu jäikus mu jalgades ja tagumikus ei ühildunud enam raami ja väntamise skeemiga, paigal püsida oli ka võimatu. Aga siis jooksin paar kilomeetrit ja kõik oli jälle okei. Iseg i liiga okei - filmimeeskond (jah, kogu asja filmiti) üritas meie vahele tüliõuna sokutada, et protsessi põnevamaks teha ja müüdavamat lugu välja pigistada, aga pidi pettuma.

F: Esimene päev pani meid proovile. Sooja kümme kraadi ja umbes 45 kilometrit sadas "kirvevihma" (vihm, mis sajab koos tuulega sulle liikumise vastassuunas horisontaalselt näkku)...

Mina istusin ees - ja nii külm oli mul viimati kolm aastat tagasi, kui tormisel merel lahtise mootorpaadiga Kadakalaiult Rohukülla sõitsin. Olin siis kaks tundi läbimärg ja alajahtunud.

Nüüd valasime Kasari jõe ääres ketsidest vee välja ja võtsime lenksu külge klammerdunud krampis sõrmede ümbert kindad ära. Ilma nendeta oli millegipärast soojem.

Jahmatus

C: Kohe esimesel õhtul jahmatas meid jaamaülem Meelike koos kahe kitsega. Neiu oli omaenese kahe käega vana kitsarööpmelise raudtee jaama üles vuntsinud ja sinna sisse elama kolinud!

(Vastupidises järjekorras muidugi.)

Sees oli isegi kinosaal! Ja seal kogetud ahjukartul köömnete ja kitsekohupiimaga avardas taas mu kulinaarset maailmapilti. Ja kui juba söögist rääkida, siis märgiks ära ka kõik teeäärsed söögikohad, kus lahkesilmsed kaunitarid meile süüa keetsid. Maa sool.

Ja kui veel söögist rääkida, peab mainima ka kahte kunstnikust jänkit, kes vaaritasid Mooste kunsti- ja sotsiaalpraktika keskuses ehtsat eesti toitu: seakamarat ja mulgiputru, autentset haputaignaleiba ja kama. Nullist.

Ja kohe järgmiseks tõmbas jalust Kuressaare vilgas hiphop ja elektroonika underground või pigem backyard, kus olid tähtsuse järjekorras püsti kasvuhoone ja stuudio. Seal sai värske vaimuga kohe uus elektrohitt sigitatud.

Tegelikult poisid (Kaur ja Mihkel) tegid põhilise töö ära, ma ainult määgisin.

F: Jahmatavad elamused? Jah, köömnekartulid Meelikese pool pärast tunde vihmas märgumist, Saaremaa, eriti Kuressaare, ning lapsed, kes ei lasknud meil enne ära minna, kui olin neist vähemalt kahte sõidutanud (mäletan kusagilt ütlust "kui miski lastele meeldib, siis see peab olema lahe asi", seega "rööm" oli mõlemapoolne), Rüki stuudio ja Saare underground, Rael ­Arteli saun, Chungini spontaanne soolokontsert pritsumees Olli super-cool'is kodus Kilingi-Nõmmel, Lõuna-Eesti kuppelmaastik päikeseloojangu taustal, ­Johni ja ­Evelyni texaslikult piprane õhtusöök, Vahur ja Helen, King Tubby ja Sohodolls korvis põksumas, kontsert patarei vanglas, kus me üritasime rattaga lavale sõita, mis küll kujunes rohkem punkaritele otsa kukkumiseks...

Järeldused

C: Taipasin, et ilma muusikata pole võimalik isegi metsas hakkama saada.

F: Ja linnulaul tuleb enne kuulamist pleierisse salvestada.

Triumf

C: Ma suudan ilma suurema jonnita pika matka üle elada.

F: See töötas... See töötas!

Film

F: Kui režissöör Taavi on viks ja tubli, siis hiljemalt septembri lõpuks valmib kõigest sellest film.

Kus nad käisid?

Põhimarsruut kulges nii: Tallinn- Karuse- Kuressaare- Lehu- Kilingi- Nõmme- Mooste- Jõhvi-Tallinn.

Mis nad teevad?

  • Chungin laulab Chungin & The Strap-on Faggotsi live'il 20. augustil von Krahlis; mängib trumme Maikameikersi live'il 6. augustil von Krahlis.
  • Fabrique müristab 15. augustil live/mashup dj setiga Patarei vanglas toimuval elektro/hiphop­tantsupeol "Patareiv" ja ansambli ГЛЯМ koosseisus 22. augustil Kultuuritehase festivali raames toimuval üritusel.