Ekspressi teada virutas kaabakas Miksile jalaga õrna kohta, kägistas salliga ja ähvardas: “Ära parem kõnni üksinda Võrus ega Tallinnas!” Teine seltsimees vaatas juhtunut pealt.

“Olin täiesti šokis,” ütles Jüri Miks Eks­pressile.

Teisipäeval pöördus Miks politseisse. Ta kuulis aga, et kriminaalasja ei algatata, sest nähtavaid löögijälgi ei jäänud ning tegemist on “sõna sõna vastu” juhtumiga, mida tõestada on eriti raske.

Kuid Miks teab hästi kalleletungi tagamaad. Asi puudutab sel reedel toimuvat Võru Tarbijate Ühistu erakorralist üldkoosolekut. Tarbijate ühistu on Võrumaa üks suuremaid ettevõtteid nii käibelt kui töötajate arvult.

Ühistus käärib juba pikemat aega. Hiljuti tõusis temperatuur taas, sest juhtkond teatas liikmemaksu tõstmisest 300 kroonilt 1180 krooni peale.

Kes jaanuari keskpaigaks raha ära ei maksa, visatakse ühistust välja.

Tallinnast pärit Jüri Miksi arvates tahab juhtkond sellise käiguga puhastada liikmete ridu, et ettevõte paremini enda kontrolli alla saada.

Kuna paljud ühistu liikmed ei oska ega julge ise midagi ette võtta, siis aitab Miks korraldada sel reedel erakorralist üldkoosolekut, mis peaks ettevõttes elu pea peale pöörama. Muuhulgas kutsutaks tagasi nõukogu ja volinikud ning määrataks erikontroll.

Kallaletungijad soovitasid Miksil võtta vaiksemalt.

See pole esimene kord, kus Jüri Miks seoses Võru ühistuga jama sisse satub. Mullu kevadel süüdistas ühistu juhatuse tookordne esimees Andres Visnapuu gruppi volinikke vandenõu organiseerimises ja ettevõtte kaaperdamise katses. Sellele aidanud kaasa konkureeriva Tõrva ühistu juhatuse kaks liiget. Neist ühe firma sai ülevõtmiskatse organiseerimise eest 50 000 krooni.

Visnapuu teatas oma korralduses nr 29, et selline käitumine oli ebaseaduslik ja kuritegelik ning ta lasi võimuhaaramise katse eest ühistust välja visata 13 liiget, sealhulgas Jüri Miksi.

Praeguseks on Visnapuu juhataja kohast loobunud. Tema asemel juhib ühistut Tarmo Lauring, keda on kriminaalkorras karistatud ametiseisundi kuritarvitamise eest. Sisuliselt aitas ta organiseerida väga suurt vargust.

Aprillis 1999 andis Lauring aktsiaseltsi Holden KDR nõukogu esimehena pättidele firma hoone skeemi, kuhu oli märgitud, mida võib varguse ajal ära viia ja mis peab alles jääma, ning mööbli paigutus, kus miski ese asub; tagaukse võtme ja info, et signalisatsiooni töölehakkamise korral ei lähe signaali turvafirma ESS valvekeskusesse, vaid tegemist on lokaalse signalisatsiooniga.

Pätid viisid ära kolm arvutit, tarkvara ja muid seadmeid kokku 151 000 krooni eest. Üks pättidest oli roimar Leo Pulst, kes sai kurikuulsaks ühelt kodutult mehelt kõrvade äralõikamisega. Kokku läks varguse asjas kohtu alla kaheksa inimest. Lauring sai kaks aastat tingimisi.

Huvitaval kombel seostatakse viimase aja jõulisi manöövreid Võru Tarbijate Ühistus ühe parteiga. Pärast nn võimupöörde katset jäi ettevõtte nõukogusse vaid kolm liiget, kellest kaks – Hasso Ploomipuu ja Andres Kõiv – on Isamaa ja Res Publica Liidu kohaliku piirkonna tähtsad ninad (vastavalt esimees ja juhatuse liige). Juhatajaks panid nad Andres Visnapuu, kes on IRLi liige. Praegune juhataja Tarmo Lauring kuulub loomulikult IRLi.