Kui Norras elav Kameruni päritolu muusik Waterbed Namata Itoe (39) 3. oktoobril 2008 Oslos lennukile astub, et sõita Minskisse muusikavideo võtetele, on ta valmis stressirohkeks reisiks – ikkagi Valgevene. Ta ei aima, et reis saab alandava lõpu juba Tallinnas, kus on ette nähtud vaid lühike peatus ja ümberistumine Minski lennule.

Täna, poolteist aastat hiljem, ütleb Namata: “Eesti piirivalvur hävitas mu karjääri ja tappis mu unistuse! Ärge saage minust valesti aru, ma ei pea eestlasi halbadeks inimesteks. Aga ma tahan, et need, kes mulle ülekohut tegid, enam seda tööd ei jätkaks.”

Šokolaadipruuni hurmuri uusima laulu “Treasure in You” videoklipi filmimiseks oli Namata Minskisse kutsunud modellid Hollandist ja Saksamaalt, rääkimata kohalikest tegijatest. Ainus, kes kokkulepitud ajaks kohale ei jõudnud, oli muusik ise…

Pool aastat hiljem, märtsis 2009 kirjutab maailmas inimõiguste tagamist jälgiva organisatsiooni Amnesty International iga-aastane ülevaade Eesti kohta karmilt: „Eestis on esinenud murettekitavaid juhtumeid, kus riigiasutused, konkreetselt piirivalve ametnikud ahistavad migrante.“ Sama aasta lõpus maandub Tallinna Halduskohtus Namata kaebus, kus ta nõuab Eesti riigilt piirivalvur Jaak Lorentsi põhjustatud kannatuste eest 540 000 krooni kahjutasu.

***
Eesti maksumaksja jaoks läks asi karmiks hetkel, kui räsitud Namata jõudis tagasi Oslosse ja rääkis juhtunust oma isale. Tema isa pole mingi tavaline „neeger“, vaid ÜRO Sierra Leone sõjakuritegude erikohtu kohtunik, 80ndatel aastatel Kameruni valitsuses kolm korda ministritoolil istunud ja seejärel riigikohtusse tööle asunud Benjamin Mutanga Itoe. Ta soovitas pojal advokaadi võtta ja Eesti riigilt selgitust nõuda. Oktoobri lõpus võttis Namata esindaja, advokaat Trond Naess Oslo Furuholmeni õigusbüroost ühendust Eesti Piirivalveametiga, et nõuda ametlikku selgitust. Piirivalve keeldus oma viga tunnistamast ega võta tänaseni omaks, et aafriklasele ülekohut tehti.

Loe, mis põhjusel tekkis Kamerunist pärit muusiku ja Eesti piirivalvuri vahel konflikt ja kuidas see lahenes.