Keskerakonna aseesimees Kadri Simson selgitas rahvusringhäälingule, et midagi hullu ei juhtunud. “See oli vererõhu probleem. Paraku see katkestas tema kõne, aga see ei tähenda, et ta peaks töölt kõrvale jääma. Aga eks ta ehmatas meid kõiki korraks.”

Samal päeval andis Savisaar Tallinna linnapeana välja käskkirja, millega komandeeris ennast Venemaale. Lähetus kestis 21.–26. novembrini ehk viis päeva. Ametlikult oli Savisaare sõidu eesmärk kohtuda Peterburis Vene ja Eesti ettevõtjatega. Kellega ta seal täpselt lävis ja mis firmadega tutvus, selle kohta ei leia linnavalitsuse veebiküljelt sõnagi.

Keskerakondlased ise räägivad, et Savisaar käis Neevalinnas arsti juures. Näiteks külastanud ta akadeemik Almazovi nimelist südame-, vere- ja endokrinoloogiakeskust. Tegemist on Vene tervishoiuministeeriumile alluva teadus- ja raviasutusega, kuhu on Vladimir Putini valitsemisajal kõvasti investeeritud.

Samuti oli linnapeal asja Nevski prospektil asuvasse erakliinikusse Union Clinic, mis lubab patsientidele oma ala parimate tohtrite hoolt.

Eesti tipp-poliitikud on ennegi oma tervisehädadele raja tagant abi otsinud. Näiteks president Toomas Hendrik Ilves lasi käesoleva aasta algul opereerida Helsingis Diacori kliinikus vasakut õlaliigest. Lõikuse tegi spordiarst Harri Heliö, keda peetakse Euroopa üheks parimaks õlavigastuste asjatundjaks. Haigekassa andmetel maksis presidendi üle-lahe ravilkäik veidi üle 5000 euro.

Pärast kaitseminister Mart Laari insulti pakkusid tema välismaised tuttavad välja ka ravivõimalusi. Üks abipakkuja oli Rootsi välisminister Carl Bildt. Kaitseministri abikaasa Katrin Laar lükkas ettepaneku siiski tagasi. “Otsus oli väga selge, et väljast abi pole vaja,” selgitas ta Ekspressile, “siin tehakse kõik, mis võimalik.”

Kui endine president Lennart Meri 2005. aastal raskelt haigeks jäi, siis saadeti tema haiguslugu konsulteerimiseks mitmesse USA tippkliinikusse. Pärast tulemuste kättesaamist läks toonane Ameerika suursaadik Aldona Wos Viimsisse ja ütles pikalt keerutamata: “Härra president, teil on jäänud elada kolm kuud.”

Ka maailma parimad arstid võivad eksida. Meri elas veel viis kuud.