4. mail kella 13 paiku läksid kaks kaitsepolitseinikku ja Lõuna prefektuuri politseinik Põlvamaal Orava vallas piiriäärses Piusa külas talu läbi otsima. Uuriti relvade ja lõhkainete smugeldamist. Kedagi kinni pidada ei kavatsetud, teada oli, et Peeter Waaksi isatalus ei ole. Politseinikega suhtles 56-aastane Ago Ursel Waaks, kes ise kahtlustatav ei olnudki. Algul tegi ta politseinikega koostööd ja andis üle mitmed relvad. Majas sees aga avas ta ootamatult korravalvurite pihta poolautomaatrelvast tule, haavates raskelt kaht kapo töötajat ja politseiametnikku. Kaitsepolitseinik Tarmo Laul (33), kahe lapse isa, suri saadud vigastustesse hiljem haiglas. Üks politseinikest suutis oma teenistusrelvast avada vastutule ja tulistaja tappa.

Küsimus, mis seni on jäänud vastuseta, aga paljudel meelel, on: miks mindi relvasmugeldamises kahtlustatava juurde ette valmistamata? Päevalehe andmeil teadsid sellest, et tegemist on ohtliku mehega, kõik ümberkaudsed elanikud. Ehkki Kapo vanemkomissar Andres Kahar on väitnud, et ka kuulivestist poleks poolautomaatrelva vastu kasu olnud.

Kahari sõnul on täielik jama jutt, justkui oleks Ago Ursel Waaksi näol tegemist mingisuguse islamistiga. Ka seda, et tegemist olla relvahulluga, pidas ta pigem kuulujutuks.

Pärast traagilist sündmust piiras piirivalve peaaegu terve küla ümber. Kaitsepolitsei esindaja andmeil leiti tulistamiskohas toimunud läbiotsimistel üle kümne laskerelva.

Samas kriminaalmenetluses on kokku vahistatud seitse inimest - vahetult pärast tulistamist peeti kinni Peeter Waaks, enne teda oli kinni peetud neli ning tulistamispäeval veel kaks kahtlustatavat. Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on tegemist professionaalse organiseeritud kuritegevusega, Venemaaga seotud relvakaubandusega.