See on vaid pisku võõrsil hätta sattunute kannatustest, mis said alguse sõbrannaga kahasse alustatud arvutiärist. Äri läks luhta, sest Monica väitel osutus tema sõbranna Eve Nuuma kelmiks.

Endine Tallinna Merineitsi restorani ettekandja Monica sattus Kairosse esimest korda turistina 2004. aasta suvel. "Mind huvitas kultuurielamus, mitte rannas lesimine," nendib naine, kes pole siiani Hurghada ega Sharm el Sheiki kuurortides käinud. Üllatusega märkas üksikema, et sealses kuivas kliimas kadusid vanema poja söömishäired ja aneemia nagu imeväel.

Samal sügisel tegi 36aastane naine elus kannapöörde ja kolis poegade Roki (10), Asko (6) ja ema Sirjega (62) Kairosse. Uue elu alustamiseks müüdi Tallinnas maha ema korter Mustamäel.

Algul õnn naeratas ümberasujatele. Monica sai miljonilinnas tööd Eesti aukonsuli Talaat Zekri assistendina, kelle ülesanne oli kõige muu kõrval suhelda hätta sattunud rahvuskaaslastega. Just seal tutvus ta Kairos elava Eve Nuumaga, kes pöördus esindusse, et vormistada juba teine abielu egiptlasest mehega. Muu hulgas tõendas paber, et pruut astus islami usku ja võttis nimeks Fatma.

45aastane Eve jättis äsja riiki kolinud konsuliassistendile sügava mulje - kõrged kontsad, alati laitmatu meik, kallis parfüüm ja viimase peal kodu. Eesti ühe tuntuma kohtuniku tütar tutvustas end Eestis edukalt tegutsenud ärinaisena, kes kolis lõunamaale kuuma armastuse tõttu. Evest ja Monicast said sõbrannad ja pered veetsid tihti koos aega: fotod näitavad rõõmsaid hetki loomaaias, lõbustuspargis, sünnipäevadel ja jõuluõhtul.

"Mu tütar lobises, et kavatseme siin korteri osta, et üüriraha kokku hoida," meenutab Monica ema Sirje Puura. "Nädal pärast seda, kui see naine sellest teada sai, tegi ta ettepaneku, et me teeksime tema mehega koos firma." Puura usub, et tegelikult huvitas Eve Nuumat nende korteriostuks mõeldud raha.

Nuuma mehe eestvõttel asutati temanimeline firma Tamer Alzeidy Company, mille äriplaan oli tuua Soomest arvuteid ja monitore. Udrase osalus oli 49 protsenti, aga lõviosa firma stardikapitalist tuli ema Eestis müüdud korteri rahast. Muuhulgas avati selle eest Kairos arvutikauplus.

Aasta jooksul saabus Soomest neli konteinerit raalidega, aga lubatud kasumist polnud kippu ega kõppu. Asi muutus kriitiliseks 2006. aasta kevadel, kui Monica vajas ligi 20 000 krooni poja õppemaksuks kohalikus ameerika koolis. "Siis hakati meid vältima ja asi tundus aina kahtlasem," jutustab Udras. "Järsku olid nad mõlemad kadunud."

Kokku kaotas tema pere afääris väidetavalt 400 000 krooni. Mai lõpus 2006 pöördus Udras politseisse. 2007. aasta lõpus mõistis esimese astme kohus Eve Nuuma ja tema mehe Tamer Alzeidy tagaselja süüdi kelmuses ning karistas neid kaheaastase vangistusega. Teise astme kohus muutis otsust nii, et kelmuses jäi süüdi ainult Eve Nuuma, kuid rahaline vastutus lasub mõlemal abikaasal.

Kriminaalne seebiooper
Kohtuotsus polnud aga väärt paberitki, millel see seisis, sest mõlemad olid Udrase sõnul nelja tuule poole kadunud. Sel hetkel oli pere ainus sissetulek vanaema Sirje 3900kroonine pension ja Eesti riigi lastetoetus. Naine pöördus abipalvega isegi Nuuma Eesti sugulaste poole. "Meie pere reaalsus on praegu nälg," kurtis Monica, kellel oli Egiptuses sündinud veel üks laps.

Paraku seisis pere silmitsi uue hädaga - neid ähvardas maalt välja saatmine. Ainus variant uus viisa saada oli korraks riigist lahkuda. Viimases hädas laenas naine Eesti välisministeeriumilt 10 000 krooni ja leidis võimalikult odavad piletid Ateenasse. "Veetsime lennujaamas tagasilendu oodates neli ööd ja päeva," kirjeldab Udras. "Püüdsin lastele võimalikult head muljet jätta - mänguasjad olid kaasas, korraldasin neile seal jooksuvõistlusi." Samasuguse lühikese treti piiri taha pidi tegema ema.

Naastes sai Monica piiril lühiajalise templi, mis tähendas uusi ajutisi väljasõite, et väljasaatmist vältida, aga ka seda, et ta ei saa teha volitust. Sellest hoolimata asus blond õbluke eestlanna oma elu jalule seadma ja võlgu klaarima. Praegu töötab ta ingliskeelses koolis algklasside õpetajana ja annab eratunde.

Kadunud nelja tuule poole
Paralleelselt ajas ta ilma advokaadita ja araabia keelt oskamata politseis ja kohtus asju edasi. "Ilmselt ei kujutanud ei Eve ega ka tema abikaasa ette, millise südikusega selline hall hiireke võib vastu võidelda," räägib Monica.

Lähemal uurimisel langes Eve Nuuma eduka ärinaise fassaad kolinal kokku. Talle kuulus omal ajal küll Tallinnas juuksuri- ja maniküürisalong, aga sellest jäid maha ainult võlad. Eestist lahkudes jättis ta täbarasse olukorda isegi oma pere. Nimelt pani Eve oma ekskohtunikust isa Narva maanteel asuva 73ruutmeetrise korteri laenu eest panti. 172 000kroonise võla maksis tagasi lõpuks Poigo Nuuma.

Õigust otsides on Monica kirjutanud hämmastava hulga kirju eri riikide ametkondadele. Eestis pöördus ta kaitsepolitseisse, riigiprokuratuuri, õiguskantsleri ja justiitsministri poole. Kõik tundsid küll kaasa, aga soovitavad asju Egiptuses edasi ajada. "Tegelikult tegid nad puhta töö ehk ideaalse kuriteo. Olen tihti küsinud ametnikelt, kas ongi nii lihtne, et röövin näiteks mõne eestlase paljaks, näiteks Sharmi turisti, siis sõidan Eestisse tagasi, ja ongi kogu muusika - kuritöö sooritati Egiptuses ja Eestil sellega asja pole," imestab Udras.

Petta saanud naine kirjutas ka ligi 20 advokaadibüroole, millest ükski ei võtnud teda esindada. Mitu teatasid isegi, et ei saa seda teha ametieetikast lähtuvalt, sest Eve Nuuma on seotud linnakohtu eksesimehega.

Endine kohtunik ja juuraõppejõud on kogu loost mõistetavalt häiritud. "Kui mingid isikud ajavad Egiptuses mingit äri või neil on varalised suhted, siis ei peaks see küll mind puudutama, kuigi üks sellest seltskonnast on minu tütar," nendib Poigo Nuuma. Tema arust lõhnab hoopis Udrase rahanõudmine temalt väljapressimise järele, mille suhtes ta kaalub prokuratuurile avalduse esitamist.

"Tal on kalduvus fantaseerida"
Pärast pikki katseid õnnestub Ekspressil enda sõnul Soomes hotellindust õppiva ja töötava Eve Nuumaga ühendust saada. Nuuma väitel naasis ta selle nädala alguses järjekordselt Egiptuse reisilt, mis tõestavat ilmekalt, et ta pole kohtu eest pakku läinud ega ka tagaotsitav. "Keegi ei teinud mulle piiril mingeid takistusi," kinnitab ta.

Veel üllatavam on Nuuma väide, et kuulis enda tagaselja süüdi mõistmisest alles äsja (ehkki tema mees esitas juba aasta tagasi kaebuse teise astme kohtusse). Küll aga lubab eestlanna enda karistamise Egiptuse kõrgemas kohtus vaidlustada, sest endise sõbranna süüdistused on täiesti alusetud. "Tal on väga suur kalduvus fantaseerida," nendib Nuuma, kes enda sõnul lahkus Eestist miljoni krooniga ega pidanud kätt võõrasse taskusse ajama.

Kunagisest avutiärist distantseerib ta end täielikult. "See on minu mehe ja tema vaheline isiklik asi," väidab Nuuma. Küll aga ähvardab ta Monicat laimamise eest kohtuga.

Kuniks idamaa kohtuveskid jahvatavad, elab Monica Udras oma perega peost suhu. Isegi kui viie inimese lennupiletite raha kokku kraapida, pole neil siin, kuhu naasta. Tänu Kairo koolidirektori vastutulekule anti perele õppemaksu tasumiseks ajapikendust ning Asko ja Roki naasid hiljuti pärast kuupikkust pausi esimesse ja neljandasse klassi.