Praegu valitsuses töötav Jakimenko sai enesestmõistagi vihaseks, palkas endale Itaalia advokaadi ja pöördus Itaalias kohtusse. Kohus aga kinnitas Jašini andmeil, et midagi pole teha - saatkond on käitunud korrektselt. Nüüd otsib Jakimenko endale Eestis advokaati ja valmistub Eestis kohtu poole pöörduma, väidab Jašin.

Eesti on kehtestanud Jakimenkole sissesõidukeelu põhjusel, et našistid piirasid Jakimenko juhtimisel Eesti saatkonda Moskvas, häirisid saatkonna tööd ja Eesti suursaadiku pressikonverentsi, ning loopisid saatkonnahoonet koguni fekaalidega.

Kuna Eesti kuulub 2007. aastast Schengeni viisaruumi, ei lasta Jakimenkot peaaegu ühtegi Euroopa riiki.

Kolumnist Jašin soovitab Jakimenkol seni, kuni teda Euroopasse ei lasta, kusagil mujal puhata. Näiteks Valgevenes. Või Egiptuses - seal on soojem. Veel parem aga Tšetšeenias. On ju Roman Kadõrov kuulutanud, et kavatseb muuta Tšetšeenia „õitsvaks turismikeskuseks". See peaks „hurra-patrioot" Jakimenkole hästi sobima.

Praegu pole aga Jakimenkole kehtestatud piirangute leevendamine üleüldse päevakorras, öeldi Ekspressile välisministeeriumist.

Siseministeeriumist teatati, et väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse ning avaliku teabe seaduse kohaselt ei saa ministeerium isikutele kehtestatud sissesõidukeeldusid puudutavat teavet avalikustada.

Meenutagem, et seoses sissesõidukeeluga puhkes Eestis suur skandaal. Mullu märtsis tegi Vene duumasaadik, valitsusparteisse kuuluv poliitik Sergei Markov avalduse, et tema assistent mängis võtmerolli küberrünnakutes Eesti vastu. Toonane siseminister Jüri Pihl lasi seepeale kehtestada Markovile sissesõidukeelu nii Eestisse kui Schengeni viisaruumi. Pärast Pihli lahkumist ajutiselt siseministri ametit pidanud Rein Lang aga tühistas välisministri ja erakonnakaaslase Urmas Paeti taotlusel Markovi viisakeelu. See tekitas ühiskonnas küsimusi.

Lang ise põhjendas otsust sellega, et nn must nimekirja saab kanda ainult isikuid, kelle suhtes on olemas põhjendatud kahtlus, et nad on ohtlikud riigi või kogu Euroopa liidu julgeolekule või toime pannud kuritegusid, Eestil pole aga ühtegi tõendit selle kohta, et Markov isiklikult oleks seotud kuritegevusega.

Jakimenkoga on asjad õnneks lihtsamad. Tõendid on olemas.