Kõige selle taga usub ta olevat oma oponendi, Paldiski põhjasadama omaniku, miljonär Aleksei Tšuletsi ja tema liitlase Robert Antropovi isikud.

Ülemöödunud reedel toimus Möldri kodus läbiotsimine. Pärast seda lahkus Mölder välismaale, ütles talle helistanud ajakirjanikele, et see kõik on üks paras absurditeater ning lubas asjast pikemalt rääkida siis, kui Eestisse naaseb. Nüüd ta siis räägib.

„On juba reegel, et kui on valimiste aasta, siis vahetult pärast valimisi ootab Möldrit kriminaalasi ja läbiotsimine," ütleb ta. „Üks kord võib olla juhus, kolm korda on reegel."

Tähendab, teie vastu on algatatud kolmel korral menetlus, kolm korda on läbi otsitud

Just, 1999. aasta novembris pärast valimisi alustas kaitsepolitsei uurimist, mis kestis 2004. aastani. Tänu sellele, pean tunnistama, jäi 2002. aasta valimistele järgnema pidanud kriminaalasi vahele. 

Aga toonane uurimine lõppes sellega, et kui asi oli riigikohtus, helistas prokurör mu kaitsjale Aleksandr Glikmanile, ja teatas, et kuna puudub avalik huvi, lepime kokku, et Mölder maksab riigi tuludesse mingisugused, kui õieti mäletan, 15 000  krooni ja see case suletakse. Enam kui neli aastat uuriti ja tulemuseks ei midagi.

Aga miks 15000 krooni?

No selline oli prokuröri pakkumine.

Aga milles te süüdi olite?

Süüd ei olnud. Nii see asi lõppeski.

Milles teid siis ikkagi kahtlustati?

Kogu asja sisu oli selles, et - nagu toonane valitus läbi meedia ka Eesti elanikkonnale teatas, - ei ole Mölder riigile maksnud üle nelja miljoni krooni makse.

Mölder või Paldiski linn?

Paldiski linna juhina Mölder. Tõepoolest, Paldiskil olid rasked ajad. Kaitsepolitsei liitis kokku kõik need kuud, kui Paldiski ei suutnud maksta makse või maksis vähem, ja samas jättis Kapo võlgnevusest maha lahutamata kõik need kuud, kui me tegime tasaarveldust. Lõpuks, kui ma astusin 1999. aastal Paldiski linnapea kohalt tagasi, oli Paldiskil üle 270 000 krooni ettemaksu. See oli asjade seis, mida neli aastat uuriti. 

Tähendab, teid kahtlustati maksude mittemaksmises, aga seda ei suudetud lõpuks tuvastada.

Just. Pärast 2005. aasta valimisi 2006. aastal algatati järgmine kriminaalasi. Otsiti läbi mu kodud nii Tallinnas kui Paldiskis. Linnavalitsuse ruumid otsiti läbi, arvutid viidi minema.

Kes siis seda asja menetles?

Keskkriminaalpolitsei. Ühesõnaga, korraldati poole aasta jooksul mu mobiili positsioneerimist, kuulati kaks kuud kõnesid pealt ja lõpuks ka vahistati Tallinna lennujaamas, poja silmade ees, kui me olime just naasnud Itaalia rallilt. See kriminaaluurimine kestis aasta otsa, kusjuures mind terve selle aasta jooksul, vähe sellest, et ei kutsutud ülekuulamisele, ei võetud minult isegi mingit seletustki mitte. Aasta pärast saadeti mulle teade, et võin tutvuda jälitustoimikutega. Käisin kripo keldris neid linte kuulamas, mis nad olid salvestanud. See mõjus... Tead, pärast seda kõike ei ole ma enam endine inimene. Selgub, et sind kui isikut oma õigustega pole Eesti vabariigis olemas.

Toona oli asi ...

...tähendab, toona oli asi selles, et linn müüs kortereid, ja keegi, kes jäi korterist ilma, fabritseeris kaebuse, mille peale algatati krimasi. Aga lõppkokkuvõttes, kui sain enda kätte otsuse, siis selgus, et oli uuritud nelja erinevat asja. Elik seda läbiotsimist tehti selleks, et äkki midagi kusagilt õnnestub leida, mille peale see case püsti panna. Otsiti läbi ka toonase linnapea Kaupo Kallase elamised ja vist veel kolme inimese elamised

Süüdistati siis teid linnavara...

...ei mind ei süüdistatud siis mitte milleski. Krimasi algatati, sest olid toimunud linnavara müügid, keegi jäi ilma, ning uuritigi neid linnavaraga tehtud tehinguid.

Tundub nagu tagakiusamine. Miks te ise seepeale kaebust ei esitanud?

Aga kelle peale ma kaeban? Eesti riigi?  Ma saan ju aru, et lõpuks need, kes selle asja taga olid, ei saa ikkagi karistada.

Mis mõttes?

No mina võin teada, kõik võivad teada, et nende asjade taga oli kunagine politseiameti juht, praegune riigikogu õiguskomisjoni liige, Paldiski põhjasadamaga seotud Robert Antropov .

Küsin üle. Kas ütlete, et toonase krimasja taga oli Antropov?

Jah, loomulikult. Mul on alust arvata, et see oli Põhjasadama poolt korraldatud asi.

Aga milleks neile see?

Eks ikka Põhjasadamas oli asi. Mina astusin Põhjasadama nõukogust välja 2005. aasta märtsis, kui õigesti mäletan, sest minu arusaamistega seadustest ei käinud see sealne tegevus enam kokku. Mul polnud seal võimalik enam jätkata. Vastasel korral oleksin ma ennast sidunud ebaseaduslike asjadega.

Nüüd tänavuse aasta läbiotsimine.

Absurditeater, ütlen ma selle kohta. Lugesin prokuröri poolt esitatud läbiotsimismäärust - süüdistatakse linnavalitsuse raamatupidamisdokumentide äraviimises, mis takistab oluliselt raamatupidamise tegevust. Otsitakse kahe projekti - Koit (kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste) kavaga seotud   projekti ja piiriülese programmi Interreg IV A projektiga seotud dokumente, mida linnavalitsuses pole.

Mis projektid need on?

Koit kava projekt on see, et üritasime kolm aastat selle raames korda teha endine Paldiski ohvitseride maja, mille kohta tänane võimul olev koalitsioon, eesotsas Kaupo Kallasega, kirjutas igasuguseid kaebuseid. Nende hirm oli selles, et kui Mölder selle asja ellu viib, siis ta saab valimistel lisahääli.

Interreg IV A on projekt kogumaksumusega 15 miljonit. Osalevad nii Eesti kui Soome pool. Selle  projektiga seoses tehti mullu kuus saadet „Sadam otsib meremeest". Idee on väikesadamate suhete arendamine. Olen selle projekti vastu olnud algusest peale, sest ma ei saanud aru kuidas ja miks seda raha jaotatakse, kes saab midagi ja kes mitte. Selline euroraha loputamise projekt.

Aga ma tahan öelda, et kui neid dokumente linnavalitsuse ei ole, pole mingi probleem neid leida. Koit kava projekt on meil esitatud siseministeeriumisse, regionaalministeeriumisse. Seal on kõik dokumendid olemas. Samuti on need dokumendid olemas abilinnapea arvutis. Ka need teise projekti dokumendid täiesti lihtsalt kättesaadavad. Raamatupidamispaberid? Raamatupidamine on tänapäeval kõik arvutis. Mis ei ole arvutis, on arhiivis. Küsigu siis arhiivis.

Tähendab - te korteritest otsiti nende kahe projekti kohta pabereid ja raamatupidamispabereid?

Jah. Aga loomulikult ei leitud.  

Kui need dokumendid on niisama lihtsalt leitavad ametlikest kanalitest, siis mis te arvate, mis selle läbiotsimise tegelik sisu on?

Ütleme nii, mu vastaspoole olukord pärast kohalikke valimisi pole liiga kindel.  Osteti ära küll üks volikogu liige, kelle abiga saavutati volikogus enamus.  Aga seis on habras. Eks hirmust minu ees tahetakse tekitada mingi kriminaalkaristus, et ma ei saaks edaspidi töötada ei kohalikus omavalituses ega riigiametites. Üritades nii mulle kätte maksta selle eest, et ma ei ole lasknud neil Paldiskis omavolitseda. Mida nad siis nüüd saavad muidugi rahulikult teha. Tean, et tänase seisuga on menetluses üks linna kinnistu, mida Põhjasadam on kasutanud omavoliliselt, kasutanud juba viis aastat ilma sentigi maksmata renti ega ka maamaksu. Tellisin ühelt kinnisvarafirmalt hindamise ja see hindas selle maatüki 1,45 miljoni krooni peale. Tänaseks on uus linnavalitsus tellinud linna raha eest uue hindamise, mis on hinnanud selle tüki 200 000 krooni peale ja minu teada plaanitakse seda sellise hinnaga ka Põhjasadamale müüma hakata.

Ütlete siis, et nende läbiotsimiste taga on teie oponentide hirm. Teid üritatakse politsei abiga paika panna. Kõlab paranoiliselt.

Jah, absoluutselt. Vaata, kes on mu vastaspool täna. Riigikogu õiguskomisjoni liige Antropov, tema pikaaegne sekretär Mare Leiten, kes nüüd on linnapea, enne seda oli Paldiski Põhjasadama arenguprojektide juht. Volikogu esimees on Kaupo Kallas, kes on Pakri Arenduse OÜ juhatuse liige. See ettevõte on varem olnud Antropovi firma, selle finantseerimine on tulnud Põhjasadamaga seotud struktuuridest. Kui paned kogu selle süsteemi kokku Marko Rattiga...

Kes on Marko Ratt?

Põhja prefektuuri korruptsioonikuritegude talituse juht, kes minu asju on menetlenud. Mulle teadaoleva informatsiooni kohaselt võin arvata, et ta on olnud Antropoviga seotud sellest ajast, kui Antropov oli politseiameti peadirektor. Mulle on väidetud, et Antropov tõi ta omal ajal politseisse. 

Kas tahate öelda, et vormiliselt on läbiotsimiste ja kogu menetluse taga linnavalitsuse kaebus, tegelikult aga Antropovi ja Põhjasadama sepitsus?

Jah. Kusjuures - mitte ainult minu kodu ei otsitud läbi, vaid veel kuues kohas toimusid läbiotsimised. Minu küsimus prokurörile olekski - mõelge ometi, mida te teete. Mis meil siin vabariigis edasi saab, kui iga omavalitustegelase suvalise kirja peale algatatakse krimasi ja otsitakse totaalselt läbi kõik varasemad ametnikud. Kas see on põhjendatud?

Küsin igaks juhuks üle - teie isiklikult ei tea endal olevat mingit süüd?

Loomulikult mitte.
****
Prokuratuuri pressiteade

19. märtsil toimusid mitmes kohas läbiotsimised seoses kriminaalasjaga, mis puudutab eelmise Paldiski linnavalitsuse ajal toime pandud raamatupidamisalaseid rikkumisi. Otsiti raamatupidamisega seotud dokumente ja muid esemeid. 

Kriminaalasi alustati praeguse linnavalitsuse avalduse alusel 2009. aasta sügisel.

Kriminaalasja menetleb Põhja prefektuur ja uurimist juhib Põhja Ringkonnaprokuratuur.

Kahtlustust antud kriminaalasjas praegusel hetkel kellelegi esitatud ei ole.