Kui varasemalt oli võimalik saata neile kogu nimekiri liitunud inimestest ning see lisati nö ühe korraga äriregistri enda poolt, siis nüüd tuleb sisestada erakonnal iga liitunu eraldi e-keskkonna abil. Seega on protsess muutunud tunduvalt ajakulukamaks. Kui oleme liikmeid järjest sisestanud, siis mõne aja pärast hakkavad numbrid kajastuma ka äriregistri andmebaasis. Kui ruttu numbrid muutuvad oleneb päevas sisestavate liikmete arvust ning äriregistri poolsest teabe uuendamise kiirusest. Eks siin mängivad rolli ka see kui vahele tuleb nädalavahetus jne.

Keskerakond võttis 2010. aastal vastu üle 1000 liikme ning seega kulub aega, et kõik ükshaaval e-keskkonnas sisestada. Seadus kohustab esitama liikmete muutuse mõistliku aja jooksul, oleme planeerinud, et veebruari esimesteks nädalateks saame asjaga ühele poole ning siis peaks ka äriregister näitama 13 tuhat ja natuke peale.

Kommenteerib on justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik:
„Käesolevast aastast on erakonna liikmete nimekirja pidamine tõepoolest muutunud. Nimekirja peab erakonna juhatus mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri juures, kuna erakonna puhul on tegemist mittetulundusühinguga.

Varem esitasid erakonnad liikmete nimekirja üks kord aastas ja 1. jaanuari seisuga nimekiri tuli esitada asukohajärgsele registriosakonnale 1. veebruariks. Ilmselgelt tähendas see, et tegemist ei olnud ajakohase nimekirjaga.

Vastavalt erakonnaseaduse muudatustele, mis käesoleva aasta algusest jõustusid, tekivad liikme õigused ja kohustused liikme nimekirja kandmisega ja lõpevad seal märke tegemisega liikmelisuse lõppemise kohta, välja arvatud isiku surma korral. Seega on nimekirjal nüüdsest õigustloov tähendus. See tähendab, et kui isikut ei ole registri juures olevas erakonna liikmete nimekirjas, ei ole ta erakonna liige.

Uus keskkond võimaldab liikmeid lisada ühekaupa seetõttu, et isikukoodi sisestamisel teostatakse mitmeid kontrolle rahvastikuregistri andmebaasi tuvastamaks, kas sellise isikukoodiga isik on üldse olemas ja kas see isik on elus. Samuti kontrollitakse ega selline isik ei ole mõne teise erakonna nimekirjas. E-keskkonnas on võimalik muudatusi teha iga päev piiramata ajal. Et liikmed, kes on kantud erakondade oma arvutis peetud nimekirjadesse, saaks kantud registri juures peetavasse nimekirja, näeb erakonnaseadus ette võimaluse volitada erakonna juhatusel liikmete sisestamiseks teist isikut. See annab uuele lahendusele teatud paindlikkuse, võimaldades erakonna juhatusel tegeleda oma igapäevategevustega. Kuivõrd isik saab erakonna liikmeks nimekirja kandmise hetkest, tuleb erakondadel hakata muudatusi tegema tihedalt ja see ei tohi takistada nende igapäevast toimimist. Mis puudutab avalikustamist, siis nimekirjas tehtud muudatused avalikustatakse registris viivitamata.“