Algul olin vihane, nüüd tundub kõik juba pigem naljakas. Isegi oma ehteid olen müünud.

Lõpetasin eelmise aasta lõpus oma tegutsemise füüsilisest isikust ettevõtjana, sest maksud on kole kõrged. Mul jäi üles maksuvõlg – avansiline sotsiaalmaks, tulumaks ja pension. Kokku 7000 krooni kanti.

Lisaks arvestatakse sellelt summalt intressi 0,06 protsenti päevas.
Võtsin end töötuna arvele.

Saatsin maksuameti maksuhaldurile kirja. Pakkusin välja, et ajatame mu võla. Püüan maksta iga kuu mingi kindla summa ja võlgnevusest saab lahti.

Mõni aeg hiljem sain maksuhaldurilt telefonikõne. Ta soovis mulle viisakalt eesti keeles “head uut aastat” ning läks seejärel sujuvalt üle vene keelele. Andsin talle mõista, et ma ei saa midagi aru. 

Meie vestlus kestis umbes kümme minutit. Selle aja jooksul sain aru kahest maksuhalduri sõnast: “töötu” ja “rahuldamata”. Iseenesest olid need tõesti meie jutuajamise kaks kõige olulisemat sõna, sest hiljem asja uurides selgus, et töötud meie riigis võlga ajatada ei saa, kuna neil puudub kindel sissetulek.

Nojah, mis siis ikka. Jätsin asja sinnapaika mõttega, et kohe kui miskit tuleb, hüvitan maksuametile võla. Elasin edasi kuni eelmise nädalani.

Siis saabus mulle maksuametist korraldus: kui kümne päeva jooksul võlga ära ei tasu, on minuga kööga, sest “täitmata jätmise korral algatab maksuhaldur sundtäitmised MKS 13 peatükis ning täismenetlust reguleerivates õigusaktides sätestatud korras.”

Helistasin selle korralduse kirjutajale. Ma ei mõistnud, miks töötutele võlga ei ajatata, aga samas peaks kogu rahasumma mul kohe võtta olema.

Korralduse kirjutaja kostis, et ega tema ka ei tea. Mingu ma maksuametisse ja rääkigu seal klienditeenindajaga.

Maksuametis teenindas mind üks väga tore tädi. Tema leidis, et on jama jah.

Tore tädi helistas mu maksuhaldurile ja nii nad seal siis arutasid vene keeles tükk aega. Mina ei saanud jälle midagi aru.

Pärast seda aitas tädi mul ajatamise taotluse kirjutada. Piinlik küll, aga pidin sinna kirja panema oma vanaema pensioni. Oleme ühes leibkonnas. Nüüd peab minu maksuhaldur 20 päeva jooksul otsuse tegema, kas saan maksuvõlga ajatada või mitte.

Kirss tordi peal oli see, et maksuametist väljudes nägin auto kojamehe vahel kurikuulsat lipikut. Olin unustanud parkimiskella esiaknale paigutamata. Citypark pidas mind selle eest 500kroonise trahvi vääriliseks.