Lähipäevil saab Korsten Põhja politseiprefektuurist kätte väärteomenetluse otsuse. Tõenäoliselt määrab politsei paari tuhande krooni suuruse trahvi.

Sellest hetkest on Korsten üks 42st Tallinna linnavalitsuse ametnikust, keda politsei on tänavu korruptsioonivastase seaduse rikkumise eest trahvinud. Nende hulgas on juriste, raamatupidajaid, arhitekte ja arhivaare, munitsipaalpolitsei inspektoritest kuni Tallinna Raekoja direktrissini välja.

Korruptsioonivastase seaduse rikkuja kõlab hullemini, kui asi antud juhul õigupoolest väärt on. Pole vähimatki põhjust nimetada noort ­juristi Kunnar Korstenit, ligi 30 aastat Tallinna Raekojas töötanud Elvira Liiver ­Holmströmi või korvpallilegend Margus Metstakki ­korruptantideks.

Nende seaduserikkumine seisneb selles, et olles linna palgal, kuulusid nad mõne erafirma juhatusse. Kas mõni ametnik linna esindades oma firma huvides ka mõne otsuse tegi, ei puutu isegi asjasse. Keelu eiramisele järgneb igal juhul väärteomenetlus ning trahv. Välja arvatud juhul, kui ametnik tõendab, et avaldas soovi juhatusest välja astuda veel enne linnavalitsusse tööle asumist. Sel põhjusel lõpetati uurimine näiteks Rene Treiali suhtes, kes 2006. aasta lõpus töötas Pirita linnaosa vanema nõunikuna.

Raepress ajab puru silma
Küsisime selle nädala algul linnapea Edgar ­Savisaarelt, kas tema arvates on 42 korruptsioonivastase seaduse rikkujat Tallinna kohta vähe või palju. Veel küsisime, kes on süüdi, et nii palju alluvaid on "korruptsioonitrahvi" saanud, paljud neist seejuures seadust rikkunud mitu aastat järjest. Ning sedagi, mida kavatseb linnapea teha, et see ei korduks.

Linnapea neile küsimustele ei vastanud. Selle asemel tuli Raepressilt teade, et ­linnavalitsus ei tea asjast üldse midagi. Pall lennutati rikošetina politsei suunas: "Käesoleva ajani ei ole politsei ühegi linna ametiisiku väärteo korras vastutusele võtmise kohta meile informatsiooni väljastanud."

Seega on linnajuhtide ametlik vastus: süüdi on politsei, kes pole neid ametnike väärtegudest informeerinud!

See ei vasta tõele. Juba läinud aasta lõpus nõudis politsei linnavalitsuselt välja kümnete ametnike majanduslike huvide deklaratsioonid. Päringud esitati asutuste kaupa. Seega teadis linn väga hästi, keda ja miks uuritakse. Keegi ei takistanud Savisaarel juba siis korda majja löömast.

Igas linnaosavalitsuses ja ametis on kindlaks määratud nn deklaratsioonihoidja, kelle kohus on kontrollida ametnike majanduslike huvide deklaratsioonide korrektsust.

Kui vaja, peab järelevaataja reageerima - ametnikule seadust selgitama või jätkuva rikkumise lõpetamiseks asjale ametliku käigu andma. Siinkohal mõjub lausa kurioosumina tõik, et trahvitute hulgas on ka linnavalitsuse sisekontrolli töötaja!

Kolmapäevasel pressikonverentsil tõdes morni moega linnasekretär Toomas Sepp: "Jah, me eeldasime, et kui politsei need materjalid välja nõudis ja väärtegusid menetlema hakkas, siis saame me uurimise tulemustest teada ilma politseilt küsimatagi." Sepp ütles, et deklaratsioonihoidjatel, keda on linnas kokku 24, ei ole politseiuurijate volitusi. Nad saavat üksnes öelda, et ametnik ei tohi äriühingu juhatusse kuuluda, ent mitte mingeid toiminguid teha ei saa. Võimalik. Linnas kehtiva "Korruptsioonivastase seaduse" rakendamise eeskirja kohaselt on deklaratsioonihoidjal "õigus teha ettepanek ametiisiku distsiplinaarvastutusele võtmiseks või esitada kontrollimise käigus ilmnenud õigusrikkumiste kohta materjalid politseile".

Mainemees: ma ei teadnudki piirangust
Enamik politsei poolt vahele võetud ametnikke lahkus vabatahtlikult erafirmade juhatustest-nõukogudest. Tavaliselt astus asemele mõni pereliige: abikaasa, laps, ema. See on täiesti seaduslik.

Näiteks Raekoja direktor Elvira Liiver Holm­ström pani OÜ Kuningunde juhatusse oma ­tütre.

"Tuleb välja, et rikkusin seadust," ütleb Holm­ström. "See väike osaühing ei tegelenud õieti äriga, sestap ma nii aeglane olin. Mulle tuletati linna personaliinimeste poolt meelde küll, et see on halb, et olen juhatuses. ­Võimalik, et pisut intensiivsem selgitamine oleks kasuks tulnud."

Linnaplaneerimise ameti asejuhataja ­Ulvi Ingver kuulus seitse aastat AS Eesti ­Golfikeskuse nõukogusse. See 38 miljoni kroonise aktsia­kapi­taliga ettevõte on Niitvälja golfiväljaku omanik. Ingver ise on üks Eesti tublimaid golfi­daame.

Olles ettevõtte nõukogu liige, asus naine 2004 tööle linnavalitsusse, ent jättis seaduses ettenähtud keelu kahe silma vahele.

"Mind hoiti kursis küll, et selline keeld on olemas. Aga vormistamine võttis aega. Suure aktsiaseltsi puhul ei saa päevapealt nõukogust lahkuda või - nagu paljud tegid - enda asemele mõnd pereliiget vormistada.

Eks mind mõnevõrra eksitas ka teadmine, et minu töö linnavalitsuses ja tegevus Golfikeskuses ei kattunud. Ei teinud me linnaga tehinguid ega midagi. Ent ma ei taha seadust arvustada - seadus on seadus..."

Paljud seadusega pahuksisse läinutest ongi inimesed, kes aastaid tagasi perefirma loonud, hiljem linna palgale asunud ja jätnud ennast juhatusse "ripakile".

Näiteks Nõmme linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik Jukko Nooni. Kuni politsei­uurimiseni kuulus ta OÜ Notargo juhatusse.

"Kui linnasüsteemi tööle asusin, oli puhkus­te periood ja kahjuks mulle päris täpselt ei selgitatud, missugused need tegevuspiirangud on.

Esitasin majanduslike huvide deklaratsiooni. Märkisin, et osakuid mul pole. Kuna firma tegevusalal (hambaravi) ja mu ametikohustustel mingit seost ei olnud, ei tulnud ma selle peale, et seadust rikun. Et juhatusse kuulumine tuleb samuti kirja panna, ma ei teadnudki," räägib Nooni.

"Kui teada sain, lasksin ennast juhatusest tagasi kutsuda. Aga väärtegu oli toime pandud ja politsei ei saanud mind trahvimata jätta. Õnneks piirduti miinimumi ehk 600 krooniga."

Linnakantselei sisekontrolöri teenistuse osakonna peaspetsialist Juhan Raudsepp lubas aga trahviotsuse kohtus vaidlustada. "Minu hinnangul "Korruptsioonivastase seaduse" mõistes ei ole minu kui Tallinna linnakantselei peaspetsia­listi puhul tegemist ametiisikuga.

Ettevõtlus­vabadus on üks põhiseaduslikest õigustest ning selle piiramine võib kõne alla tulla ainult ­seaduse alusel. Antud juhul on piirangud kehtestatud "Korruptsioonivastases seaduses", kus ­ametiisiku mõiste defineeritakse läbi ametiseisundi. Minul kui Tallinna Linnakantselei teenistuses oleval peaspetsialistil puudub ametiseisund "Korruptsioonivastase seaduse" mõistes," ütleb Raudsepp, kes on OÜ Õiguskaitsebüroo juhatuse liige.

Politsei varjab karistusi
Politsei on linnaametnike juhtumi osas kidakeelne. "Väärteomenetluste kohta me üksikasju avaldada ei tohi," ütleb prefektuuri korruptsioonikuritegude talituse juht Marko Ratt.

"Korruptsiooni vastu võitlemisel on avalikustamine äärmiselt oluline vahend, ent kuna tegevuspiirangu rikkumised on kvalifitseeritavad väärtegudena, me detailidesse minna ei saa."

Ühtlasi keeldub Ratt avaldamast linnaametnikele määratud karistusi. Et aga linnajuhid süüdistavad nüüd politseid menetluste tulemuste varjamises, paneb politseinikud nördima.

Põhja prefektuuri avalike suhete juht Harrys Puusepp tõdeb: "Sellest, et prefektuur alustas väärteomenetlust mitmete linnaametnike suhtes seoses korruptsiooniseaduse rikkumisega, sai avalikkus teada käesoleva aasta 3. jaanuaril, kui sellest kirjutas Eesti Ekspress. Tollal kommenteeris teemat ka linnavalitsus. Kui linn saatis täna teabenõude politseile, siis kindlasti me sellele ka vastame. Politsei ei teavita väärteorikkumiste puhul rikkuja tööandjat, kuna tuginedes seadustele, justiitsministeeriumi ja õiguskantsleri seisukohtadele, ei ole politseil võimalik omaalgatuslikult tööandjale kui kolmandale isikule väljastada väärteootsuseid tema töötajate suhtes."

Linnaametnike must nimekiri

Hoolimata politseiuurimisest pole mitu ametnikku tänase päevani ennast ettevõtte juhtkonnast taandanud, rikkudes seadust edasi.

Piret Daum (35)

Tallinna Kommunaalamet. Ökonoomikaosakond. Pearaamatupidaja.

Märtsist 2004 kuni oktoobrini 2007 OÜ R-Solutions juhatuses. Uus juhatuse liige - Ralf Daum.

Marian Habicht (54)

Tallinna Linnaarhiivi säilitussektori peaspetsialist

Märts 1998 kuni aprill 2008 OÜ Papyrer juhatuses. Tegevusala: paberi ja köidete restaureerimine.

Teenistuskohustused linnaarhiivis muuhulgas: arhivaalide säilitamistingimuste tagamine, arhivaalide restaureerimise ja konserveerimise korraldamine.

Ene Hammer (52)

Tallinna Transpordiameti pearaamatupidaja

Märts 2000 kuni jaanuar 2008 OÜ Baltic Angus juhatuses. Uus juhatuse liige - Juhan Hammer. Tegevusala muuhulgas - raamatupidamisteenused.

Teenistuskohustused linnaametis muuhulgas:

transpordiameti raamatupidamise korraldamine, raamatupidamisarvestuse nõuetekohase täitmise tagamine.

Ulvi Ingver (48)

Tallinna Linnaplaneerimise amet. Juhataja asetäitja.

Oktoobrist 2001 kuni juuni 2008 AS Eesti Golfikeskus nõukogus. Aktsiakapital 38 miljonit.

Virve Juhasoo (55)

Tallinna Maa-amet. Maa erastamise osakond. Peaspetsialist

Veebruar 2001 kuni oktoober 2007 OÜ Interhalt - tänaseks likvideeritud.

Vello Karu (57)

Lasnamäe linnaosavalitsus. Linnamajanduse osakonna juhataja.

Oktoober 1996 kuni november 2007 Mark ja Vello Ehituse OÜ juhatuses.

Oktoober 1997 kuni veebruar 2008 OÜ Velloko. Uus juhatuse liige - Veiko Karu.

Rita Kasak (53)

Tallinna Haridusamet. Raamatupidamise osakond, I sektori vanemraamatupidaja.

August 2000 kuni veebruar 2008 OÜ Freimon juhatuses. Ettevõte on lõpetatud. Tegevusalad muuhulgas: raamatupidamisteenused, konsultatsioonid, audiitorteenused jms.

Rain Kattai (32)

Tallinna Spordi- ja Noorsooamet. Raamatupidamise osakond, pearaamatupidaja.

August 2000 kuni jaanuar 2008 OÜ Rainum juhatuses. Uus juhatuse liige - Reet Kattai. Tegevusalad muuhulgas: raamatupidamis- ja audiitorteenused, konsultatsioonid.

Tõnu Kivimaker (57)

Haabersti linnaosa valitsus. Haldusosakonna juhataja.

Märts 1998 kuni november 2007 OÜ Katt juhatuses. Tegevusalad muuhulgas: välissularaha ost ja müük. PVC-toodete hooldus ja remont.

Teenistuskohustused muuhulgas:

linnaosavalitsuse hoonete, eluruumide ja äriruumide säilivuse ja korrasoleku ning nende ratsionaalse kasutamise tagamine; avalike supelrandade ettevalmistamine puhkajate vastuvõtuks ja randade korrasoleku tagamine; ühistranspordi peatuste ja ootepaviljonide korrasoleku tagamine.

Carmen Koppel (49)

Linnaplaneerimise Ameti arhivaar

OÜ Motil nõukogus alates novembrist 2002 kuni tänaseni.

Kunnar Korsten (35)

Pirita linnaosa valitsus. Õigusnõunik.

CRM-Haldus OÜ juhatuses septembrist 2006 kuni tänaseni.

Ülle Kotkas (63)

Nõmme linnaosa valitsus. Sotsiaalhoolekande osakonna spetsialist

Tulundusühistu Prestra, aprill 1996 kuni veebruar 2008. Uus juhatuse liige - Ülo Kotkas.

Kudumine, heegeldamine ja vastavate toodete ost-müük.

Arvo Kundla (65)

Tallinna Linnaplaneerimise Amet. Ehituskontrolliosakond. Peaspetsialist.

OÜ Saare Kasukas - rõivaste õmblemine. Juulist 1998 kuni ettevõtte likvideerimiseni 1. jaanuaril 2008.

Kristjan Kuusik (27)

Tallinna Linnaplaneerimise Amet. Detailplaneeringute teenistuse Lasnamäe ja Pirita osakond. Peaspetsialist.

IUTUM Consult OÜ juuli 2007 kuni jaanuar 2008. Uus juhatuse liige: Ene Kuusik.

Leho Kuusk (33)

Tallinna Transpordiameti jurist.

September 2004 kuni märts 2008 OÜ Defensor. Tegevus: juriidiline nõustamine, suhtekorraldus, koolitus, raamatupidamisteenused, esindamine.

Uus juhatuse liige Toivo Kuusk.

Jaanuar 2008 kuni veebruar 2008 OÜ Vantage Triad. Koos Vladislav Sokolovi ja Wlodzimierz Piec'iga.

Tegevus linnavalitsuses: ameti juriidiline nõustamine taksoveo ja sisekontrolli valdkonnas.

Arvo Käärd (50)

Tallinna Kommunaalamet. Projektide ja uuringute osakonna juhataja.

Jaanuar 2004 kuni oktoober 2007 OÜ Kupi juhatuses. Tegevus: ökoturism, keskkonnakaitse, ohtlike jäätmete kasutamisalased konsultatsioonid jms.

Tegevus linnaametis: Tallinna kommunaalmajanduse alaste arengu- ja investeerimisprojektide välja töötamise ja realiseerimise korraldamine ja täitmise järelevalve.

Elvira Liiver Holmström (51)

Tallinna Raekoja direktor.

September 2005 kuni juuni 2006 Tenet Ehitus AS nõukogus. Likvideerimisel.

November 2004 kuni 19. veebruar 2008 - Tenet Eesti OÜ juhatuses.

Jaanuar 1998 kuni märts 2007 - OÜ Kuningunde juhatus. Uus juhatuse liige Anna-Liisa Liiver. Firma juriidiline aadress oli pikka aega Tallinna raekojas Raekoja plats 1.

Rein Liivoja (56)

Tallinna linnaplaneerimise amet. Koordinaator.

September 2004 kuni juuli 2008 Sandbrook OÜ. Tegevus: õigus-, äri- ja juhtimisalane nõustamine. Turu-uuringute ja avaliku arvamuse küsitluste läbiviimine. Reklaamindus.

September 2002 kuni jaanuar 2008 OÜ Männimetsa Arendus.

Elvi Luts (54)

Kultuuriväärtuste Ameti ökonoomikaosakonna vanemraamatupidaja.

November 2003 kuni märts 2008 OÜ Katimari juhatus.

Margus Metstak (47)

Tallinna Kommunaalameti hooldusosakonna peaspetsialist.

Jaanuar 2007 kuni november 2007 OÜ Permateks juhatuses.

OÜ Merimetsa Kinnisvara - jaanuar 2007 kuni jaanuar 2008.

Jukko Nooni (28)

Nõmme Linnaosa valitsuse avalike suhete nõunik.

Juulist 2003 kuni detsembrini 2007 OÜ Notargo juhatus.

Reet Ott (52)

Tallinna Haridusamet. Raamatupidamise osakonna II sektori juhataja

Juuli 2000 kuni september 2007 OÜ Reliis Invest. Lõpetatud. Tegevus: juriidilised ja majandusalased konsultatsioonid, raamatupidamisteenused.

Ivar Peedu (67)

Tallinna Transpordiamet. Liikluskorralduse osakond. Peaspetsialist.

Juuli 1998 kuni märts 2008 OÜ I.P. juhatuses.

Oktoober 1998 kuni märts 2008 OÜ Veerenni juhatuses.

Tegevusalad muuhulgas: autode remont, rehvitööd, auto hooldusvahendite ost-müük.

Teenistuskohustused linnaametis muuhulgas: liikluskorraldusvahendite tellimine ja tellimuste täitmise kontrollimine.

Viktor Pekkanen (50)

Lasnamäe linnaosa valitsus. Korrakaitse vanemspetsialist.

Oktoober 2003 kuni mai 2006 koos soomlase Kari Puromäkiga Bolton Eesti OÜ. Tegevusalad muuhulgas: juriidilised teenused ja inkasso. Likvideeritud.

Juuli 2003 kuni sept 2006 Citymex Invest OÜ. Uus juhatuse liige Markku Tapio Heimonen, elukoht Vanuatu.

Koos Juha Petri Hännineniga kuni jaanuarini 2006 Dixon Group OÜ juhatuses. Likvideeritud.

Märts 2004 kuni oktoober 2006 koos Matto Antero Keskineniga Flash Product OÜ juhatuses. Tegevus muuhulgas: liftide hooldus.

Märts 2004 kuni nov 2007 OÜ Getleman juhatuses koos soomlase Markku Antero Muonaga.

Oktoober 2003 kuni juuli 2006 RedSox Trading OÜjuhatuses koos soomlase Kai Juhani Miettineniga.

Aili Petder (61)

Tallinna Transpordiamet. Linnatranspordi osakond. Vanemspetsialist.

Veebruar 1998 kuni juuni 2008 koos Robert ja Martin Petderiga OÜ Airomar juhatuses. Tegevusalad muuhulgas: transporditeenused, logistika.

Juhan Raudsepp (32)

Linnakantselei. Linna sisekontrolöri teenistus. Siseauditi osakond. Siseauditi peaspetsialist.

Märts 2007 kuni tänaseni Õiguskaitse Büroo OÜ.

Teenistuskohustused muuhulgas: läbi viia siseauditeid, analüüsida riske.

Tiiu Raukas (49)

Põhja-Tallinna valitsus. Rahvastikuregistri osakond. Vanemspetsialist.

November 2002 kuni november 2007 OÜ BaltHaus juhatuses.

Kaja Saat (40)

Põhja-Tallinna valitsus. Sotsiaalhoolekande osakond. Sotsiaalteenuste talitus.

September 1999 kuni mai 2008 OÜ Egocentrik juhatuses

Külli Samblik (52)

Tallinna Linnaplaneerimise Amet, detailplaneeringute teenistus, Haabersti ja Põhja-Tallinna osakond, peaspetsialist.

November 2003 kuni tänaseni Linnakujunduse Arhitektuur OÜ. Tegevusalad muuhulgas: arhitektuur ja planeerimine; ehitus- ja remonditööd; tegevusaladega seotud konsultatsiooniteenused.

Aprill 2003 kuni tänaseni OÜ Noltonest Projekt. Tegevus: ehituslik, insener-tehniline ja arhitektuurne projekteerimine; detailplaneeringute koostamine.

Töö linnas: arhitektuuri- ja linnaplaneerimisalaste küsimuste lahendamine.

Maarja Seppel (26)

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialist.

Aprill 2007 kuni november 2007 OÜ Rahva Ehitus juhatuses.

Delvis Siimson (27)

Linnakantselei IT-teenistus. Arvutiabi osakond. Juhtivspetsialist.

Novembrist 2005 kuni novembrini 2007 OÜ Aqaris Consult.

Märtsist 2006 kuni maini 2007 OÜ Foxkoolitus.

Anti Sirkel (54)

Tallinna Haridusameti haldusosakonna juhataja.

AS Parkkontakt nõukogus kuni augustini 2008. Tegevus: hotellindus, toitlustamine.

Küllike Tammaru (54)

Nõmme linnaosa valitsus. Rahvastikuregistri ja klienditeeninduse osakonna infospetsialist.

AS Reital juhatuses alates oktoober 1996 kuni jaanuar 2008 (lõpetamine).

Mihkel-Kalju Tammeveski (65)

Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet. Menetlusosakond. Piirkondlike tugipunktide peainspektor.

Veebruar 2001 kuni jaanuar 2008 - OÜ Tammeveski. Õigusabi, konsultatsioonid.

Teenistuskohustused: osaleb väärteomenetluses linnavalitsuse kui kohtuvälise menetleja nimel ja volitusel.

Rostislav Troškov (58)

Munitsipaalpolitsei amet. Patrulliosakond. Vaneminspektor.

Detsembrist 1996 kuni veebruarini 2007 Rossmann Eesti OÜ juhatuses.

Maret Truusalu (41)

Kristiine linnaosa valitsus. Vaba aja sektor. Kultuuri- ja sporditöö peaspetsialist.

Veebruar 2005 kuni veebruar 2008 OÜ Musvild nõukogus. Tegevus: kultuuriprogrammide koostamine ja läbiviimine, meelelahutusürituste läbiviimine.

Teenistuskohustused muuhulgas: koostab kultuuri- ja sporditöö projekte ja korraldab nende teostamist.

Sergei Varušin (60)

Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet. Patrulliosakond. Sisevalve sektori inspektor.

Mai 1998 kuni detsember 2007 OÜ Reller SV. Uus juhatuse liige Larissa Varušina. Tegevus: autoparklate rajamine ja haldamine, parkimisteenused.

Teenistuskohustused: teostab väärteomenetlust.

Urmas Vinni (39)

Tallinna Transpordiamet. Liiklusteenistus. Liikluse järelvalve osakonna peaspetsialist.

Veebruar 2002 kuni veebruar 2008 OÜ Cruiser juhatuses. Tegevus: ürituste korraldamine, masinate, seadmete ja sõidukite rent.

Teenistuskohustused: liiklusskeemide läbi vaatamine ja nende kooskõlastamine liikluskorraldusvahendite osas.

Maiga Õunas (59)

Tallinna Linnaplaneerimise Amet. Teede ja tehnorajatiste osakond. Peaspetsialist.

Mai 2001 kuni november 2007 A Geo OÜ juhatuses koos Ainar Õunasega. Tegevus: geodeetilised ja kartograafilised tööd, mõõteriistade remont, mõõdistustööd ehitusplatsil.

Teenistuskohustused muuhulgas:

detailplaneeringute, projekteerimistingimuste ja ehitusprojektide menetlemine linna infrastruktuuri seisukohalt ning kooskõlastamises osalemine.