Jutt käib suurimast eraisiku tulumaksuvõlast, mis on Eesti kohtus kinnitust leidnud. Tegemist on Tallinna kinnisvaraärimehe Abram (Oleg) Beinensoniga.

Vabariigi alguses erastas ta Lasnamäel Punasel tänaval enda poolt juhitud trusti Santehmontaaž varad. Garaažide asemele rajas mees büroo- ja kauplusehooned, mis said tuntuks Idakeskusena.

Aastal 2002 tegi Beinenson avalikkuses tähelepanuta jäänud tehingu. Kuu aja jooksul loobus ta oma kinnisvarafirma Tasmo Ärigrupp kõigist aktsiatest umbes 1,6 miljoni krooni eest. Saadud tulu deklareeris ta ametlikult.

Tasmo uueks omanikuks sai vähetuntud suurärimehele Igor Izraeljanile kuuluv firma. 100% aktsiate eest tasus ettevõte üle 82 miljoni krooni.

Kui kogu see raha oleks laekunud Beinensoni arvele, oleks mehel tulnud maksta selle pealt tulumaksu – ligi 20 miljonit krooni.

Kõik see sündis ajal, kui “80 miljonit oli hiigelsumma”, nagu on tagantjärele iseloomustanud Beinensoni kaitsja Andres Aavik.

Maksuameti versiooni kohaselt lõi Beinenson maksude vältimiseks nutika skeemi. Selles osales Kanadas Montréalis asuv riiulifirma, mille direktor oli keegi Max Bläuenstein.

Ringiga Eestisse tagasi jõudnud raha kasutas Beinenson mitmekesise kinnisvaraäri ajamiseks. Ta üritas erastada Tallinna Teenindusmaja, rajada koos transiidiärimees Anatoli Kanajeviga parklat Vabaduse platsi alla ja ehitada ühes viinavabrikant Igor Savenkoviga Merivälja sadamat.

Beinensonil oli paraku erakordselt halb õnn. Revident sattus tema skeemi jälile täiesti juhuslikult Izraeljani firmat kontrollides.

Ärimees vaidles maksuametile vastu. Enda sõnul pole ta saanud mingit tulu, millelt tuleks maksta 20 miljoni kroonist tulumaksu.

Beinenson ütles, et ta ei teadnud oma firma aktsiate tegelikku väärtust – “kuigi olen kogemustega ärimees”. Maksuamet keeldus seda juttu uskumast.

Samuti rääkis Beinenson, et ei teadnud Tasmo aktsiate liigutamises osalenud firma omanikku. See oli aga Tasmo endine sekretär ja hilisem nõukogu liige Larissa. Naisel on Beinensoniga ühine tütar.

Lapse olemasolust sai maksuameti põhilisi tõendeid ärimehe kasutatud maksude varjamise skeemi tõestamisel.

Revident uuris ka Beinensoni poolt oma poja koolitamiseks USA Georgia osariigi erakoolis esitatud arvet. Ühe aasta õppemaks oli 350 000 krooni. Vaidlus koolituskulude mahaarvamise osas lõppes Beinensoni võiduga.

Beinenson kurtis kohtus: “Revident on kuue aasta jooksul uurinud minu, minu pere ja laste arveid ja tehinguid. Kuueaastase uurimise all on väga raske olla.”

Vaidlus 80 miljoni krooni üle lõppes tänavu suvel, kui riigikohus ei võtnud Beinensoni kaebust arutlusse. Tallinna ringkonnakohtu jõustunud otsuse kohaselt on tal riigi ees 20 miljoni kroonine maksuvõlg. Sellele lisandub sama palju intresse. Kokku teeb see umbes 40 miljonit krooni (2,6 miljonit eurot).

Ärimehe teatel ei ole tal “ühtegi allikat, millest seda maksu maksta”.

Praegu juhib Beinenson kinnisvarafirmat Bariot Group, mis tegutseb peale Eesti ka Horvaatias. Läinud aasta lõpul oli firmas ligi 40 miljonit krooni jaotamata kasumit.

Maksuametnik Kiviranna sõnul kavatseb riik küsida Beinensonilt nii raha kui intresse. Kohtus ütles Kivirand: “Kust ta selle raha võtab, on tema probleem.”


Kuidas mitte makse maksta?

  1. Beinensoni skeem: Lasnamäel teenitud miljonid jõudsid Šveitsi ja Kanada kaudu Kadriorgu.
  2. Abram Beinensonile kuulub Tasmo Ärigrupp. Firma rendib Tallinnas Punasel tänaval Idakeskuses (alumisel pildil) pinda Lasnamäe linnaosa valitsusele ja kauplust Rimile.
  3. Beinenson müüb 1. oktoobril 2002 Tasmo aktsiaid hinnaga 133 krooni tükk. Ta saab 100 000 USA dollarit, aktsiad ostab suurärimees Igor Izraeljani firma.
  4. Beinensoniga lähedalt seotud Larissa firma Della Project müüb samal päeval Tasmo aktsiaid hinnaga 2843 krooni tükk. Della saab 4,8 miljonit dollarit. Aktsiad ostab Izraeljani firma.
  5. Della kannab 4,8 miljonit dollarit Kanada riiulifirma AVVA pangakontole Šveitsis.
  6. Beinensoni firma Bariot Group saab 2003–2005 AVVA-lt laenu ligi 4 miljonit USD. Bariot ajab Eestis kinnisvaraäri, ostes näiteks Kadriorus maad ja ehitades kaks kortermaja.
  7. Maksuamet tõestab 2011 kohtus, et Della oli Beinensoni kontrolli all. Seega võlgneb ta Tasmo aktsiate müügitulu eest riigile koos intressidega 40 miljonit krooni.