Tähelepanuta on jäänud aga, kelle äri huvides need asjaajajad sebisid. Nemad olid ju vaid dokumentidega sehkendajad, mitte kinnisvaraprojektide peremehed.

Mitmel puhul oli tegemist mõjukate ja jõukate inimeste äridega, ükski neist pole kahtlusalune.

Prominentide õnneks näitavad uuri­mismaterjalid, et sebijad andsid pistist omal initsiatiivil, mitte peremeeste käsu peale või nendega eelnevalt kokku leppides.

Toomas Annus

Paljud ärimehed imestasid buumi ajal, kuidas küll Annusel asjad nii hästi lähevad. Kuni tulid maadevahetused ning Parbuse lugu veel sinna otsa.

Seekord on kahtluse all Merko juhatuse liige Tõnu Korts ja kontserni kuuluvad firmad: Merko Ehitus, ­Woody, Metsailu ja Constancia. Nende seas oli ka firma Järvevana, kuid prokuratuur lõpetas tema suhtes menetluse, sest firma läheb kohtu alla maadevahetuse asjas.

Järvevana esindajana pidi ka Toomas Annus ise tänavu aprillis ülekuulamisel käima. Ta võttis kaasa riigi ühe nutikama advokaadi Leon Glikmani ning vestlus kujunes lühikeseks. "Kasutan oma õigust ütlusi mitte anda," ütles Annus.

Pealtkuulatud materjalid näitavad, et Parbus tegeles mitmete Merko projektidega. Näiteks ühel kohtumisel Parbusega ütles Korts pabereid vaadates: "Kentmannist tahaks siis ehitusluba jõulupühaks, Tartu maantee tahaks enne suve kehtestada, Masti tahaks ka mingi enne jõule, või ma ei oska öelda."

Armin Karu

Majandusbuumi ajal liikus linnas kõlakas, et kasiinokuningas Armin Karu kavatseb Tallinna Las Vegase stiilis eriti uhke mängupõrgu ehitada.

Uurimismaterjalidest selgub, et sel jutul oli tõsi taga. Olympic Casino plaanis ametiühingutele kuuluvast hotell Pargist teha Hiltoni hotelli. Projekti tarbeks asutati Kesklinna Hotelli OÜ.

Karu ja tema kompanjonid pole aga kinnisvaraarendajad. Sedasorti asjaajamise usaldasid nad tol ajal Baltimaade vägevaimaks arendus- ja ehituskontserniks peetud Merko kätte.

Merko juhatuse liige Tõnu Korts tundis linnanõunik Ivo Parbust. Rääkis temaga tööasjadest ning andis talle seejuures ka paar reisifirma Estravel kinkekaarti...

Kirovs Limpans

Läti miljonär, kes sattus esimest korda Ekspressi veergudele detsembris 2002 Tallinna Farmaatsiatehase ülevõtmisega. Kuigi kõrgemat hinda pakkus Marcel Vichmann, müüs Sampo pank aktsiapaki kummalistel asjaoludel Lipmansi abikaasale ja ühele maksuvabale kompaniile. Lipmans eitas algul seotust ostuga, kuid jäi vahele ja sai Läti finantsinspektsiooni käest üle 100 000 krooni trahvi.

Kinnisvarabuumi ajal hakkas Lipmans unistama farmaatsiatehase krundile Dubai stiilis pilvelõhkuja ehitamisest, kuigi sellesse piirkonda polnud kõrghooneid ette nähtud.

Asjaajamise õlitamiseks spondeeris farmaatsiatehas keskerakondlikku propagandamasinat ning andis nõunik Parbusele reisifirma kinkekaarte.

Rein Tallermo

Tuntud ehitus- ja kinnisvaraarenduse ettevõtte Estconde juht ja suuromanik.

Estconde tahtis Pärnu mnt 158 büroohoone taha ehitada parkimismaja. Detailplaneering aga venis ning lisaks sundis linn firmat ära ostma ka kõrvalkinnistut. Asjaajamiseks palkas firma Toivo Susi, kes pidi käima ametnike man ja neid taga kiirustama.

Kuid tegelikult venisid asjad ikkagi. Lisaks selgus, et Susi kahtlustatakse Parbusele pistise andmises.

Tallermo väitel ei küsinud aga Susi kordagi oma tööandjalt raha ametnike määrimiseks.

Endel Siff

Suurärimehena ei aja Endel Siff asju ise, vaid kasutab abilisi. Üks selliseid on linnavolinik Tõnis Bittman. Bittmann rääkis politseis, et suhtles Parbusega seoses mitme detailplaneeringuga, sh Siffi firmale kuuluva Madala 16 detailplaneeringuga. Too venis, kuna seal olid mahulised (sooviti 14korruselist hoonet) ja arhitektuurilised probleemid. Parbus andis nõu, "kuidas probleeme lahendada".

Ta sai abi tasuta. "Ivo Parbus andis konsultatsioone ja abistas nii palju kui vaja, kuid ei teinud kunagi mingit vihjet ega andnud muul viisil mõista, et sooviks selle eest mingit tasu või soodustust saada."

Bittmann iseloomustas Parbust hea suhtleja, väga hea koordinaatori ja muidu toreda inimesena. "Ivo Parbus oli tähtis lüli poliitilise abilinnapea ja linnaplaneerimise ameti vahel," teatas ta.

Erki Nool

Riigikogu liige, kelle osalusega firmale kuulub punane kivimaja Kopli tänaval. Kahtlustuse kohaselt andis Aleksander Raide pistist, et Parbus aitaks seadustada just tolle hoone ebaseaduslikku juurdeehitist.

Ühel pealtkuulatud kohtumisel teatas Raide Parbusele: "Ja ma ­kohtusin, ee-ee ... kohtusin möödunud ­nädalal ... lugupeetud ... riigik ... ee... kogu liikmega."

Parbus: "Nii."

Raide: "Ee, ma arutasin temaga ... mm, temaga muuhulgas ka paari niisugust küsimust, mis puudutavad ka na ... linnaplaneerimist. Jaa, ja siis ühes asjas ta ... ta soovitas mul eelnevalt nagu sinuga läbi rääkida, et siis ... et siis võib-olla ühiselt midagi otsustada selles."

Parbus: "No ma arvan, jah, et see on... see on alati mõistlik, asju arutada."

Raide: "Jah, Nii, et, ee, et kui ma saan nagu vajalikud, ee-ee, ma ilmselt täna käin korra arhiivist läbi, ta ... Noh, ta, ta selles mõttes andis mulle nagu, nagu mingisugused juhtnöörid, eks, et mida ma peaks, kust otsast ma peaks nagu alustama üldse."

Samas väitis üks oluline tunnistaja, et Noole firma Raidele pistiseks raha ei andnud ning Nool ega tema äripartner ei oleks sellega ka nõustunud.