Sama soodustust on riigilt õigus saada ka arstidel-residentidel ja lapsevanematel, kelle lapsed on alla kolme aasta vanad.

Aga soodustus ei rakendu nõiaväel, vaid noor inimene peab teadma asjaajamise korda. Veel parem, kui ta tunneb seadusi paremini kui tema ülemused - muidu võib juhtuda, et soodustus ei rakendu. Nii juhtus reamees Harriga.

Reamees Harrile öeldi kaitseväkke minekul, et ta peab täitma maksepuhkuse taotlemise blanketi, ja tema arvas, et sellest piisab.

"Teenisin alates 2. juulist 2007 Tapa väljaõppekeskuse (VÕK) Õhutõrjedivisjonis. Meile anti blanketid, kuhu pidime kirjutama, kust ja millisest pangast oleme laenu võtnud. Mina isiklikult olen võtnud SEB Ühispangast õppelaenu. Öeldi, et juhtkond saadab ise taotlused pankadele ja maksekohustus peatatakse ajateenistuses viibimise jooksul."

Reamees Harri teenis rahulikult kodumaad, kuni oktoobris hakkas talle ja tema relvavendadele saabuma pankadelt teateid, et nad on jätnud oma intressimaksed tasumata. Pank asus iseseisvalt noormeeste kontodelt raha sisse kasseerima. "Kellel seal midagi polnud, läks konto lihtsalt miinusesse," ütleb Harri.

Ühispank vastas poiste järelepärimisele, et väeosast pole tulnud mingit teadet, et mehed viibivad ajateenistuses.

SEB Ühispanga eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas: "Tavaliselt esitatakse iga maksepuhkuse taotleja dokumendid eraldi. Meil puudub informatsioon, et Tapa Väljaõppekeskuse õhutõrjedivisjon oleks otse meile saatnud tõendeid ajateenijate ajateenistuses viibimise kohta. Kui seda oleks tehtud (ükskõik millises vormis/blanketil), oleksime kindlasti reageerinud." Aga reamees Harrile selgitas Tapa VÕKi jurist, et "pankadele olid saadetud vananenud taotlused ja pangad neid ei aktsepteeri".

Kusagil asjaajamise käigus oli kala sees.

Tapa VÕK saadab toimetusse korrektsed failid, kust nähtub, et pangale on info saadetud. Pank vastu: pole saanud!

Kes vassib, Ühispank või kaitsevägi?

Tapa VÕKi ülem kolonel Urmas ­Roosimägi kõmistab oma selgituse mobiiltelefoni otse polügoonilt: "Vaadake, igal aastal, kui tulevad poisid väeteenistusse, saadame me igale poole neid tõendeid. Mina ju ametliku blanketi peal tõendan, et sellest kuupäevast selle kuupäevani on inimene ajateenistuses, panen allkirja ja pitsati. Te ei kujuta ette, kuidas mul käsi väsib allkirjade andmisest - tõendid kohalikele omavalitsustele, transpordiametile, pankadele ja kes kõik veel ajateenijatele soodustusi annavad!"

Kolonel Roosimägi kinnitab, et edasine on juba ajateenija enda korda ajada, sest väeosal ei ole õigust panga ja tema kliendi vahel vahendaja olla.

"Võtta poisil käest kinni ja viia panka - see ei ole minu kohustus," raporteerib kolonel ja lisab, et pangast tuli neile teade, et laenuvõtja peab isiklikult kohale ilmuma.

"Kui poiss teeb avalduse, et ta tahab minna panka oma laenuasju korda ajama minna - mingu! Niikuinii käivad nad iga nädal kodus vanemaid vaatamas."

Triin Messimas jääb samuti endale kindlaks, et pank usaldab oma kliente ega nõua kohaletulekut. Väeosa raiub vastu, et nõudis küll. Seni, kuni tõde selgub, on kannatajad noorsõdurid, kellel arved arestitud ja võlaintressid maksta.

Niisiis on vaja kaht paberit: ametiasutuse tõendit ja inimese enda avaldust. Just see viimane tuleb paljudele ajateenijatele uudisena.

Üht pisiasja peab veel teadma: soodustus hakkab toimima alles avalduse esitamise hetkest - kes sellega venitab, on riiklikust hüvest ilma.

Reamees Harri küsibki: "Millised on šansid kaotatud raha tagasi saada?"

Triin Messimas küsib vastu: "Kas ei ole siin tegemist olukorraga, kus laenusaajad-ajateenijad on ise millestki valesti aru saanud?" Sel juhul jääb kahju noormeeste endi kanda.

Kuidas käituda

  • Laenusaaja peab esitama kaks dokumenti - väeosa tõendi teenistuses viibimise kohta koos andmetega teenistuses viibimise ajavahemiku kohta ja maksepuhkuse taotluse.
  • Taotluse esitamise hetkest rakendub soodusperiood, mis kestab ajateenistuse lõpuni. Selle perioodi eest maksab intressi laenusaaja eest riik ning laenusaaja võib ka peatada laenu põhiosa tagasimaksed (juhul, kui tal on õpingud juba lõpetatud, s.t ta maksab õppelaenu graafiku alusel tagasi).
  • Praktikast veel niipalju, et oleme aktsepteerinud isiklikult kohale toodud dokumentide kõrval ka postiga saadetuid või kolmandate isikute (nt lapsevanemate) poolt panka tooduid.

Õppetoetuste ja õppelaenu seadus (kehtib alates 2003. a)
Triin Messimas, SEB