“Hallo! Sooviksime rääkida teie firma juhataja Toomas Kornetiga.”

“Ei ole võimalik,” vastab sekretär.

Miks ei ole?

“Juhataja on haiguslehel.”

“Haiguslehel? Kas ta mitte vahi all ei ole?”

“Sellest ma ei tea midagi.”

Telefonikõne toimumise ajaks oli Semetroni juhatuse liige Toomas Kornet vahi all viibinud juba ligi kuu aega. Nüüd peab Semetron maksma kriminaalmenetluse lõpetamise eest riigieelarvesse miljon krooni.

Juhataja Kornet aga seisab sel neljapäeval Harju maakohtus kohtunik Liina Pohlaku ees koos mehega, kellele ta andis raha nii altkäemaksu kui pistisena.

Meelehead võttis kaitseväe meditsiiniteenistuse staabiohvitser, leitnant Aivo Loigom (40), kes aastaid tagasi kollases pressis Tiina Jantsoni elukaaslasena tuntuks sai.

Ekspressi käsutuses olevatel avalikel andmetel maksis Kornet mullu Loigomile 160 000 krooni selle eest, et ohvitser tagaks ühe riigihanke võidu Semetronile. Raha üleandmisi luges kapo tagantjärele kokku kaheksa:

- jaanuaris Tallinna linnas Loigomi elukohas;

- aprillis Tammsaare teel asuvas Tondi Grilli nimelises söögikohas;

- juunis Tere spordihoone kõrval tenniseväljakute juures;

- augustis taas Loigomi elukohas;

- septembris Semetroni ruumides;

- oktoobri algul Semetroni ruumides;

- oktoobri lõpus Loigomi elukohas;

- detsembris Rannamõisa teel Kakumäe Selveris.

Iga kord maksis Kornet Loigomile 20 000 krooni sularaha.

Vahetult pärast viimast raha üleandmist võttis kapo Korneti kinni ning vahi all viibib mees praeguseni.

18 aastat tegutsenud Semetron on olnud üks Eesti edukamaid meditsiinitehnika ja -tarvikute müüjaid.

2008. aastal tegi firma ajaloo parimad majandustulemused, müües kaupu rohkem kui 150 miljoni krooni eest. Seejuures teenis ettevõte üle 15 miljoni krooni kasumit.

Edule järgnes 2009. aastal käibe kukkumine 70 miljonile kroonile. See oli drastiline tulemus.

“Raskemad ajad on rohkem suunanud mõtteid strateegiliste plaanide küsimustele,” kirjutas juhataja Kornet firma majandusaasta aruandes.

“Hea meeskond, uued tegevusplaanid viivad kindlasti uute eesmärkide saavutamiseni.”

Kas nende plaanide hulka võis kuuluda ka altkäemaks? Seda me ei tea, sest riigiprokuratuur ei soovi juhtumit enne kohtuotsust kommenteerida.

Semetron pääses kohtu alla andmisest tingimusel, et maksab riigituludesse 63 911, 45 eurot ehk miljon krooni. See on suurimaid oportuniteete, mis Eesti riik on pahategusid sooritanud ettevõtetele määranud.

2007. aastal tasus suurettevõtja Maksim Liksutovi firma Coal Terminal Operator Harjumaal aset leidnud söereostuse eest samuti miljon krooni.

Kohus karistas täna Aivo Loigomit kolme aasta ja kolme kuu pikkuse vangistusega koos sama pika katseajaga, reaalselt tuleb Loigomil vanglas veeta kaks kuud. Lisaks konfiskeeriti Loigomilt altkäemaksu ja pistisena saadud 160 tuhat krooni.

Semetroni juhatuse liige Toomas Kornet sai karistuseks kahe ja poole aastase vangistuse kolme ja poole aastase katseajaga, reaalselt tuleb Kornetil vanglas veeta 40 päeva

.