“Selles asjas on antud välja 14 jälitusluba ja tehtud raha leidmiseks neli läbiotsimist,” nendib vanemprokurör Maria Entsik.

Ainsana jäi vahele Toomas Hendrik Ilvese endine autojuht Vadim Šamrai, kes võttis sularaha välja ja viis selle tõenäoliselt oma kaasosalistele. Viimaste isikuid ega raha asukohta ei õnnestunud uurijatel tuvastada.

Nimelt oli maksuameti arvutiprogrammis KMAUT kummaline viga, mis tagastas valeandmeid esitanud deklaratsiooni esitajale suuri summasid käibemaksu. Kurjategijad üritasid panna riigilt pihta 60 miljonit krooni. Nende lõplikuks saagiks kujunes 40 miljonit.

Entsiku arvates ei tulnud Šamrai kuriteo peale ise, vaid kasutas ära kelleltki saadud konkreetset infot. 2010. aastal mõistis kohus Šamraile veidi üle kolme-aastase karistuse. Ta vabanes vanglast juba aasta möödudes. “Vahel õnn naeratab ühele, vahel teisele poolele,” võtab prokurör Entsik uurimise ebaõnnestumise kokku.

Tänavu kevadel otsustas Tartu ringkonnakohus, et politsei peab maksma Šamraile 140 eurot kahjutasu inimväärikuse alandamise eest. Nimelt ei viidud teda eeluurimisel 70 päeva jooksul kordagi värske õhu kätte jalutama.

Hästi läheb ka Šamraile heauskselt riiulifirma müünud Martin Kukel. Temast on saanud Reformierakonna peasekretär.