Nende informeeritus oli vapustavalt hea.

Kolmandaks maine. Rikkad kliendid ei viinud ju oma raha GILDi niisama - seal pandi nende säästud kasvama hoogsamalt kui mujal.

Aga praegu, globaalse finantskriisi esimesel aastapäeval, on seis totaalselt vastupidine.

Peaaegu iga päev ilmub GILDi kohta mõni negatiivne lugu. Nende avaldamise tempo kiireneb.

Kirjutan selles Ekspressis, kuidas meie suurärimehed andsid GILDi kaudu oma miljonid maaostuks Aserbaidžaanis. Nad usaldasid GILDi, sest tegemist on riiklikult litsentseeritud finantsasutusega. Nüüd pole neil aga raha ega maad. GILD väidab, et investorid on ise süüdi, et olid sellised lambapead ja ei lugenud "väikest kirja" ega kuulanud hoiatusi.

Üha rohkem inimesi pärib, kas GILDi fondide puhul pole tegemist püramiidskeemiga, kus ühtedelt investorilt korjati raha, et teistele väljamakseid teha, ning siis, kui rohkem investoreid juurde ei tulnud, hakati fondi nimel laene võtma. Vastust ma ei tea.

Igal juhul tasub finantsinspektsioonil asja uurida ja anda avalikkusele kinnitus, kas asjad olid seal korras või mitte.

Teadmatus muudab õhkkonda ainult skisofreenilisemaks.

Tean, et GILDis töötab palju nutikaid ja asjatundlikke inimesi, kes oskavad teha suurepäraseid finantsdiile. Aga riskiinvesteeringute ümber toimuv segadus vajutab sünge pitseri kogu sellele asutusele. Ehk küsimus pole mitte inimestes endis, vaid brändis.

Pelgan, et GILD omandab uue hävitusfondi kuulsuse. Kas mäletate veel riiklikku hüvitusfondi, mille juhtkond eesotsas Arle Möldriga mängis 90ndate lõpus liiga hoogsalt väärtpaberiturgudel ja sai suurte kahjude osaliseks? Rahvasuu ristis asutuse ümber hävitusfondiks.

GILDi maine on kehv ja pinged kasvavad.

Seetõttu ei kujuta ma hästi ette, kes tahaks praegu palgata GILDi enda huve esindama. Paluda just Rain Tamme firmal sooritada mõni oluline ost või müük. Korraldada ettevõtte IPO. Või viia GILDi kätte oma säästud.

Mulle näib, et GILDi aeg on läbi.

Aga tean ka, et inimesed eksivad. Võib-olla suudab GILD korraldada suuremat sorti patukahetsusürituse ja tema täht lööb uuesti särama. See oleks üks paremaid asju, mis juhtuda saab.