Reaalne uus poliitika oleks palkade, lapsetoetuste ja pensionide tõstmine, maal päästekomandode ja gümnaasiumide säilitamine. Aga selleks oleks vaja kõvasti raha.

Kust uus valitsus seda võtaks? Jaotaks raha ringi olemasoleva riigieelarve piires? Tõmbaks näiteks kaitsekulusid alla? Noh, natuke sealt ju saaks, aga lõpuks jääks ikkagi väheks.

Teine võimalus oleks võtta laenu. See oleks täiesti võimalik, sest Eesti riigil välislaenu suurt pole ja intressid on täna laenajatele soodsad. Aga kulutamiseks laenu võtta pole mõistlik.

Kolmas võimalus oleks hakata Eestis rikkust ringi jagama. Nii Põhjamaade kui Lääne-Euroopa riikide maksusüsteem annaks selleks rohkelt eeskuju: automaks, kinnisvaramaks, ettevõtte tulumaks, luksuskaupade maks, finantstehingute maks, lennukipiletite maks ja nii edasi.

Paljudes riikides kehtib pärandusmaks. Kui saad Soomes üle 20 000 eurose päranduse, maksad riigile 100 eurot. 100 000 eurose päranduse pealt võib maks ulatuda juba üle 20 000 euro.

Paljud meist tahaksid elada nagu Soomes. Miks mitte. Aga kui paljud meist oleksid nõus minema üle hardcore-maksusüsteemile, hiljem kurtmata, et Eestis on liiga kõrged maksud? Või soovime näha valitsuses lihtsalt värskeid nägusid, kes piirduks soft-vasakpoolsusega?