Taani sotsiaaldemokraatliku partei liige ja parlamendisaadik Rasmus Horn Langhoff rääkis möödunud nädalal Eesti ajakirjanikega kohtudes, et üks põhjus, miks Taani naiste osalemine kohaliku tasandi poliitikas on väike, on see, et naised lähevad õhtul koju, ei osale mitteformaalsetel kohtumistel, ei võta õhtul pärast tööpäeva ametliku osa lõppemist meestega üht õlut ega aruta joogiklaasi taga asju edasi. Just neil kohtumistel tehakse palju olulisi otsuseid. Naised lähevad aga koju, et tegeleda lastega.

102 000 elanikuga Taani linna Frederiksbergi 2. aselinnapea Katrine Lester, samuti sotsiaaldemokraat, rääkis aga sellest, et kuna kohalikes omavalitsustes on vaid linnapea amet täiskohaga töö, mille eest makstakse palka, ülejäänud ametid kõigest osaliselt tasustatud, ei saa paljud naised endale aktiivset kohaliku tasandi poliitikas osalemist lihtsalt lubada. Lisaks poliitikas kaasalöömisele on vaja käia palgatööl, tegeleda majapidamisega ja maksta lapsehoidjale. Lapsehoidja palkamine on aga kallis.

Horn Langhoff rõhutas veel, et Taani avalikus arvamuses esineb tihtipeale endiselt suhtumist, et kui naine naaseb liiga vara lapsepuhkuselt tööle, on ta halb ema. Kui ta jääb aga pikemaks ajaks lapsepuhkusele, kasutab ta ära oma positsiooni ja sellest positsioonist tulenevat head sissetulekut. Kui mees tahab isapuhkusele jääda, on tal oht sattuda teiste meespoliitikute silmis naerualuseks, sest poliitikas, selles “keerulises meeste mängus”, võimutseb endistviisi macho-kultuur, ning soov lapsega koju jääda on märk nõrkusest. Mis mees sa oled, kui sa titega kodus istud? Sul on ju naine, las tema olla lastega kodus, come on!

ERR alustas alles hiljuti Taani sarja “Võimu kants” kolmanda hooaja näitamist. Naispeaminister (kolmandas hooajas juba uut parteid loov endine peaminister) Taanis juba on, nii telesarjas kui päriselus. Edumeelne, kas pole? Siiski võib sealgi juhtuda, et mõjukas päevaleht Børsen avaldab peaministri visiiti käsitleva artikli pealkirjaga “Blondiin külastab kaevandust”.