Enamik e-lugejate tootjaid kasutab ekraaniks firma E Ink toodetud e-paberit, mistõttu on paljude digiraamatute ekraanid ja vastavad tehnilised andmed üsna sarnased.

Samas on lugeja ostmisel probleemiks tõik, et kui ka digiraamat olemas, siis kodumaist ajakirjandust ja raamatuid on sellele raske leida. Niisiis: kui valite endale seadet, siis jälgige, et see suudaks ka tavalisi pdf- või Wordi dokumente kuvada, sel juhul saate kas või ise oma raamatu sisse skaneerida ja seda e-lugejast nautida.

Bookeen Cybook Gen3

Cybook on üks kergemaid e-lugejaid, kaaludes vaid 174 grammi. Ka hind on sellel üsna tarbijasõbralik ja ligi 5000 krooni eest võib saada endale üsna toreda kuuetollise ekraaniga seadme, mis teeb oma tööd adekvaatselt.

Peale e-raamatute kuvamise saab Cybook Gen3-ga kuulata ka MP3-vormingus muusikapalu ja vaadata mustvalgelt pilte - selliste trikkidega saavad hakkama muidugi peaaegu kõik e-lugejad. Kui on plaan seda osta, siis tasub kaaluda toote Deluxe-versiooni, millega tulevad kaasa ka lisaaku, 2 GB SD-kaart, kõrvaklapid, laadija ja vutlar, mis mingil hetkel tuleks niikuinii soetada. 

Sony Reader 

Sony on digiraamatuid juba tegelikult päris mitu erinevat välja mõelnud. Hinnad ei ole neil ühelgi üle mõistuse, kuid osta saab neid kusagilt e-poest.

Kõige odavam Sony mudel on Reader Pocket Edition, mis 2100 krooni eest pakub 5tollist 600 x 800 lahutusega ekraani ning toetust vaid põhilistele teksti ja e-raamatute formaatidele. Muusikat see vidin ei mängi.

Makstes tuhat krooni rohkem, saate endale juba tolli võrra suurema ekraaniga seadme, mis suudab ka mp3- või AAC-formaadis muusikat esitada ning haukab kuni 16 GB mälu juurde SD-kaardilt. Sony toodetega on ka see õnn, et need toetavad pdf- jt formaate, mis pole digitaalselt kaitstud. 

Kõige uuemal Sony Readeril on ka puutekraan, mis ei muuda seadet huvitaval kombel eelkäijatest ka üldse kallimaks - hind endiselt 3000 krooni ringis. Puutekraaniga Reader kaalub muuseas 290 g ja taskuversioon 200 g.

iRexi

Kui on soov suurema ekraani järele, siis tuleb vaadata iRexi mudelivaliku poole. 1000S nimetusega mudelil on ekraan suisa 10,2tolline ja selle lahutuseks on 1024 x 1280 pikslit. Sellel on ka 16 eri halli varjundit värvideks kasutada, mis on kaks korda rohkem kui näiteks Sony Readeril ja isegi neli korda rohkem kui Cybook Gen3 mudelil.

Muidugi, lahedate omaduste eest tuleb ka rohkem maksta - 1000S maksab ligi 11 000 krooni. Kas lihtsalt raamatu lugemiseks on ikka nii suurt kolakat vaja? Tegelikult on ka tootja ise pannud seadme professionaalsete jullade kategooriasse - ju ärimees vajab oma graafikute jms näitamiseks paremat ekraani.

Lihtkasutajale pakub iRex hoopis iLiadi-nimelist seadet, mis on 8,1-tollise ekraaniga ja lahutusega 768 x 1024 pikslit. Seadmesse on integreeritud ka WiFi tugi ja palju muud toredat. iLiad 2nd Editioni hind on 9500 krooni ning see kaalub 435 g. 

Mõlemad seadmed toetavad ka paljusid failiformaate, kuid siinkohal tekib juba küsimus, et miks ei võiks siis endale selle raha eest osta odavat sülearvutit ning sealt pdf-dokumente lugeda ja muusikat kuulata. Proovige oma rüperaaliga, otsige üles, kuidas kuva orientatsiooni muuta, kas siis dokumendis või kogu töölaual, ja keerage arvuti nagu raamat ette - olen lugenud nii, täitsa tore on.

Amazon Kindle

See seade on üks menukamaid e-lugejaid, sest teisel pool suurt lompi on selle omanikul võimalik seadmele väga palju raamatuid osta. Muidugi on see digiraamat seotud Ühendriikides kindla teenusepakkujaga ja teoseid tuleb sellesse laadida üle 3G-sarnase andmesidevõrgu.

Siiski, aparaati on võimalik raamatuid laadida ka USB-ühenduse ja SD-mälukaardi abil, kuigi teosed peavad olema kindlas formaadis ning kogu see tegevus lõhnab meie riigis ette võttes kahtlaselt nahast silmaklapi ja rummi järele, kuigi eks kuidagi saab ka seda kasutada legaalselt siinpool ookeani.

Ekraan on Kindle'il 6tolline ning aparaat kaalub ligi 300 grammi. Seadme hind on 2700 krooni.

Nook

Ühendriikide suurima raamatumüüja Barnes & Noble'i poolt suure promokampaania saatel turuletoodav e-lugeja, millest oodatakse esimest tõsist konkurenti Amazoni Kindle'ile. Umbes 2800 krooni maksvas vidinas on uudiseks e-raamatute laenutamisvõimalus kasutajate vahel. Nookid jõuavad kauplustesse 30. novembril.

Mälumaht 2 GB, kuuetolline ekraan, lahutusega 600 x 800 pikslit, puutekraan.