Ilmselt oleks salastatud kohas toimunud aktsioon põhjustanud märksa enam meelehärmi, kui üldsus oleks teadnud, et hõlstide ja maskide taha peitunud tegelased, kes saatanat ülistades õpikute ja koolide nimekirjad tulle pistsid, on ise haridusministeeriumi alluvad ja veel enam, töötavad erivajadustega laste koolis. Tõe väljatulekuks kulus neli kuud.

Jõulude ajal esines "Pealtnägijas" ebatavaline noorpere. 23aastane kunstiharidusega Pentagramm ja 29aastane endine kaitseväelane Rax olid esimene paar Eestis, kes lasi end mõne aasta eest laulatada täieliku satanistliku riituse järgi.

Kuid see esmapilgul tavaline pere on Eesti satanismis esimene ka muus mõttes. Pentagramm ja Rax on teadaolevalt Eesti ainsad satanistlikud vaimulikud, kes teostavad Musta Veenuse Ordu (MVO) sees talitusi.

Selleks asub saatanapreestrite kodu lähedal, avalikkuse (aga ka naabrite) eest varjatud metsatukas Eesti ainus paikne satanistlik riituseplats, mis teenib usuvoolu järgijaid juba paar aastat. Just seal on toimunud enamik viimase aja satanistlikke ristimisi.

Ehkki MVO nimetab end Eesti ainsaks avalikuks satanistlikuks ühenduseks, varjus nende esipaar telesaates kapuutside alla ja esines hüüdnimede all. Oma argitöö kohta mainisid abikaasad vaid, et tegu on riigiametiga.

"Me tahame saavutada seda, et järgmine kord, kui intervjuu annan, ei pea ma olema kapuutsi taga. Et me oleme riiklikult tunnustatud. Hakatakse inimestele selgeks tegema, et satanistid ei ole kriminaalsed," nentis preester Rax, rõhutades, et tegu on filosoofilise ja mitteagressiivse usuga.

Kasvataja ning käsitööõpetaja
"Ma ei usu, et me oleme halvemad või paremad kui teised. Oleme lihtsalt inimesed. Neil tuleb sellega leppida," õpetas preestrinna Pentagramm satanistidesse eelarvamustevabalt suhtuma.

Kuid inimeste sallivus pandi proovile kiiremini, kui ta arvata oskas. Vaevalt tund pärast teleesinemist jõuti Delfi kommentaarides esisatanistide tegeliku isikuni. Leiti isegi üles nende Rate.ee kontod koos perefotodega.

Kuid ärevus puhkes ka kodukandis. Nimelt oli põrguvürsti teenritel väga hea põhjus nägu varjata. Nad mõlemad olid argielus õpetajad. Ja mitte tavakoolis, vaid Porkunis, kus käivad nii kuulmis-, nägemis-, liikumis- kui ka intellektipuudega lapsed.

Rax oli alates kevadest erivajadustega laste kasvataja abi ja Pentagramm septembrist tütarlaste käsitööõpetuse tunniandja. "Kui keegi küsis, ei salanud ma kunagi seda maha," väidab Rax, kelle sõnul märkasid mõned neid ehtivaid sümboleid või ebatavalist kirjandust. Kuid enamikule kollektiivist tuli uudis, et nende kõrval töötavad satanistid, nagu välk selgest taevast.

Raske oli harjuda mõttega, et nende kõrval töötab käsitööõpetaja, kes paneb muu hulgas peale needusi, ja kasvataja, kes koolid (ka Porkuni) põrguvürstile pühitses. "Nagu ma aru sain, tuli kõige suurem probleem sellest, et Pentagramm rääkis needustest," räägib Rax. "See oli kõige hullem."

Samas eitab saatanapreester kategooriliselt, et nad oleksid oma vaateid hoolealuste hulgas levitanud. "Nimetatud noorte puhul oli tegemist tööalaselt korrektsete isiksustega, kes olid tööle motiveeritud," annab ka õppealajuhataja Urve Karp positiivse hinnangu.

Direktori tütar on satanist!
Šokki ja suminat suurendas siiski tõsiasi, et saates esinenud satanistlik preestrinna ei ole keegi muu kui Porkuni kooli direktori Tiit ­Leemetsa tütar ja preester on tema väimees.

Teleusutluses tunnistas Pentagramm, et vanemad on tema vaadete vastu. "Nad ei ole mind vedanud käe kõrval kirikusse, et nüüd tuleb see lollus lõpetada. Nad ei saa sellest lihtsalt aru ja ma ei suru seda neile peale. Nad lasevad mul olla sellisena, aga nad lihtsalt ei mõista seda."

Isegi ühe pere sees lähevad versioonid pärast telesaadet juhtunust lahku. "Haridusametnikud said teada, kes me oleme, ja loomulikult käis see neile närvidele," ütleb Rax.

Lisaks ringles tema teada kohalike seas jutt, et õpetajate maski taha varjunud satanistide kohta tuleb anda vihje ajakirjandusele, kes õigluse jalule seaks. "Seda kardeti kõige rohkem," muigab Rax.

Igal juhul otsustas direktor võimalikult väikese käraga oma tütre ja väimehe vabastada. Asi vormistati lahkumisena omal soovil 31. detsembril ehk viis päeva pärast telesaadet.

"Nad on rumalad lapsed, kes läksid teie õnge," on direktor Leemets kommentaari andes nördinud ning näeks meelsasti, et kogu lugu sootuks unustataks. "Te olete lapsed õnnetuks teinud! Ma soovitan - unustage nad ära! Või on teil soov paparatsot edasi mängida ja neid veel edasi mõnitada?!"

Et kolleegid või ülemused oleksid satanistidest õpetajate vastu survet avaldanud, Leemets eitab. Koolijuht raiub, et noored lahkusid omal algatusel ja vabal tahtel. Ka haridusministeeriumi suhtekorraldustalituse juhataja Tarmu Kurm kinnitab, et mingit survet polnud, sest ministeeriumis isegi ei teatud, et riigikoolis töötavad satanistid.

"Lahkumisavaldus oli meiepoolne ja vihjata, et see oli midagi muud, on tõe moonutamine," kirjutab kolmapäeva hommikul ka Pentagramm toimetusele.

Ometi ilmus enne aastavahetust MVO kodulehele sel teemal sõjakas sissekanne (kirjapilt muutmata): "Kuid krt, see pole mvo-lane, kes paindub sellise hädise surve all:) Õnneks on löökidest hoolimata kõnealustel inimestel seljad sirged. Mis ei murra, teeb tugevaks... ja oma tugevuse üle uhkeks. Hail Satan, ave Ordo Veneris Atrae!!!"

Ministeerium: direktor vastutab
Nii kool kui ministeerium eitavad mis tahes usulist diskrimineerimist. Kas siis satanistist õpetaja on põhimõtteliselt vastuvõetav? "Ma ei söanda seda nii sõnastada," vastab Kurm pärast mõttepausi ja esitab pikema diplomaatilise tiraadi, millest võib järeldada, et personali valik on direktori pädevus. "Ju direktor tegi teadliku valiku ja ta oli kindel, et need noored inimesed saavad pedagoogilise tööga hakkama ega aja kaht asja sassi," lausub Kurm.

Rax ja Pentagramm ei taha suurt skandaali, rääkimata avaliku usumärtri oreoolist. Ühelt poolt pidasid nad küll juhtunut (vähemasti alguses) diskrimineerimiseks, aga kodurahu nimel kusagile kaebama ei hakka. Mehel on juba uus töö pealinnas ja naine jätkab kunstiõpinguid. Kavas on väikesest maakohast ära kolida.

Tumedate jõudude maaletoojad

  • Eesti ainsal avalikul satanistlikul organisatsioonil Musta Veenuse Ordu ehk MVO on paarkümmend ametlikku liiget, aga huvilisi on väidetavasti kümme korda rohkem.
  • Et hoida eemal tuisupäid ja usujooksikuid, võetakse MVO täieõiguslikuks liikmeks alles 21aastaselt.
  • Tegelikult tegutseb ordu praegu nii otseses kui kaudses mõttes tumedal alal, sest varsti kümme aastat on võimud tõrjunud nende katseid end usukogudusena registreerida.
  • Ent MVO ei jäta jonni ja kavatseb tänavu siseministeeriumile ja kohtule teha uue avalduse koguduse registreerimiseks.