Samas näitab T. Bobberti jt autorite uuring, et aine, mis stimuleerib kasvuhormooni tekkimist, on tugeva treeningu järel kõrge kuni paar päeva peale võistlust - asjaolu, mis kehtib Veerpalu kohta.

Ning kuigi WADA ei mõõda kasvuhormooni kogust, vaid antikehade abil näitajaid, mis teoreetiliselt saavad kindlamini paljastada hormooni süstimist, pole see Suurküla sõnul usaldusväärne.

„Teaduslikult on kinnitatud, et on olemas kasvuhormooni erinevaid geneetilisi variante. Need variandid, mis põhjustavad puuduliku kasvuhormooni efekti, on tuntud, aga on mõeldav, et on olemas seni tundmatuid variante, mis ei too kaasa olulist hormooniefekti häiret," ütleb Suurküla. „Kui kasvuhormoon on muutunud või algusest peale teistsugune, ei saa antikehad hormoone ära tunda. Sel juhul ei saa WADA test olla täpne ega usaldav, kuna see kasutab ainult kahte antikehade paari, mis on olnud "eriti spetsiifilised".

Lisaks näeb WADA testi kohta käiv ainus „teaduslik" aruanne Suurküla hinnangul välja pigemini reklaamina kui tõsiseltvõetava teadustööna. Töö seitsmest autorist on neli WADA dopingutesti tootmis- või levitamisfirma osanikud, kaks autorit nii osanikud kui WADA töötajad!

„Kui usaldatav on WADA, kui ta kasutab testi, mida tema töötajad omavad. Tekib kahtlus, et nad on valinud selle oma ärihuvide pärast, mitte sellepärast, et see on hea test," ütleb Suurküla. „Teaduses on nõue, et sõltumatud uuringud peavad kinnitama testi usaldusväärsust. Sellist kinnitust pole olemas."

Ta viitab ka ajakirjas „Hormones" avaldatud uuringule, milles kinnitatakse, et kasvuhormooni normaalväärtused sportlaste seas tuleks ümber hinnata.

WADA testi suhtes on kriitilised ka USA juhtiv dopinguekspert Don Catlin ning Briti endokrinoloog Peter Sonksen. Catlini väitel võib testi tagajärjel määratud ebakorrektne tulem hävitada süütu sportlase karjääri. Professor Sonksen kritiseerib WADA testimeetodeid ja väidab, et tema kasvuhormooni testimeetodid on WADA omadest usaldatavamad.

Siit ka Suurküla ettepanek Eesti Suusaliidule: tuleks korraldada koostöös kodu- ja välismaiste spordiorganisatsioonidega põhjalik uuring tippsportlaste kasvuhormooni taseme kohta sellise tugeva treeningu puhul, mida Veerpalu teeb. „See annaks hea aluse WADA-vastase kohtuprotsessi võitmiseks," on Suurküla kindel. Uuringut annaks finantseerida rahva käest kogutud annetustega.

Praegune WADA test ei tõesta Suurküla sõnul mitte midagi.

Põhjalikumalt käsitleb Suurküla teemat oma blogis.